Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 9.2.2014

Opava - Nález munice z období 2. světové války na katastru obce Josefovice a další...(12 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Kozmice

Dne 9.2.2014 v době kolem 07:00 hod. řídil muž ročníku narození 1964 z Hatě po ulici Poručíka Hoši v obci Kozmice osobní motorové vozidlo značky Citroën AX, a to ve směru od obce Jilešovice, kdy se plně nevěnoval řízení vozidla (podle jeho sdělení vlivem únavy usnul), přičemž vyjel vpravo mimo vozovku a přední části automobilu narazil do oplocení rodinného domu poškozené ženy z Kozmic. Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger byly shora uvedenému řidiči naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,17 promile a 1,18 promile alkoholu v dechu. Devětačtyřicetiletý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou se doznal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a hmotná škoda na majetku vznikla jak na osobním vozidle, tak na oplocení domu, a to v celkové výši 15.000,- Kč.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Kozmice

Dne 8.2.2014 v době kolem 21:10 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně stavěla a kontrolovala na ulici Horní Konec v obci Kozmice řidiče osobního motorového vozidla značky Renault Megané, a to muže ročníku narození 1992 z Ostravy. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu byl tento muž vyzván k podrobení se odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 0,83 promile, 0,96 promile a 0,86 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený jednadvacetiletý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, výzvu ze strany zakročujících policistů k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) však bezdůvodně odmítl, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Kontrola osob mladších 18-ti let na možné požívání alkoholických nápojů v Opavě

Dne 8.2.2014 proběhla na území Statutárního města Opavy bezpečnostní akce zaměřená na dohled nad dodržováním opatření k ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami, a to ze strany prodejců a zaměstnanců provozoven s občerstvením a restaurací. Jednotlivých kontrol se zúčastnilo 8 policistů z Obvodního oddělení PČR v Opavě, 2 strážníci Městské policie Opava a 2 pracovníci OSPODu při Magistrátu města Opavy. V průběhu tohoto opatření bylo zkontrolováno 22 osob, přičemž byly zjištěny 2 osoby mladší 18 let pod vlivem alkoholických nápojů. Po provedených nutných procesních úkonech byly obě nezletilé osoby předány zákonným zástupcům-rodičům. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování, kdy se zjišťuje, kdo těmto mladistvým alkoholické nápoje prodal či podal.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Rooseveltové v Opavě

Dne 9.2.2014 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ muži ročníku narození 1989 z Opavy, neboť tento v době kolem 05:45 hod. dne 9.2.2014 řídil po předchozím požití alkoholických nápojů po ulici Rooseveltové v Opavě osobní motorové vozidlo značky VW Golf, což bylo zjištěno při silniční kontrole ze strany opavských policistů PČR. Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager mu totiž byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,25 promile a 1,37 promile alkoholu v dechu. Čtyřiadvacetiletý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 9.2.2014 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 1 nahlášené a šetřené dopravní nehodě, bez zranění osob, kdy celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 15.000,- Kč.


Odcizení katalyzátoru z osobního automobilu v obci Skřipov

V noční době od 22:00 hod. dne 8.2.2014 do 08:30 hod. dne 9.2.2014 neznámý pachatel spáchal v obci Skřipov přečin „Krádež“ tím, že po přeřezání výfukového potrubí odcizil ze zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Land Rover část výfukového potrubí s katalyzátorem, čímž byla poškozené soukromé společnosti ze Skřipova způsobena celková hmotná škoda ve výši 10.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Šestadvacetiletý muž ze Vsetína odcizil zboží v opavském hypermarketu Albert

Dne 9.2.2014 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1987 ze Vsetína, neboť tento v době kolem 10:30 hod. dne 9.2.2014 v hypermarketu Albert Hypernova na ulici Olomoucké v Opavě odcizil volně vystavené zboží (žiletky značky Gillette a čokoládu značky Merci) v celkové hodnotě 180,- Kč, které si schoval do kalhot a bez zaplacení prošel pokladní zónou, kde byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Následnou lustrací v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u výše uvedeného šestadvacetiletého muže jedná o recidivu, poněvadž se svého protiprávního jednání a chování dopustil i přesto, že byl za obdobný skutek v posledních 3 létech potrestán, a to rozsudkem Okresního soudu ve Vsetíně ze srpna roku 2013 pro zločin „Loupež“, za což mu byl uložen podmíněný trest odnětí svobody na 3 roky se zkušební dobou do října roku 2018.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Josefovice

Dne 9.2.2014 v 11:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1977 z Hrabyně, že před chvíli nalezl v lese na katastru obce Josefovice nějaké předměty, které vypadají jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě do příjezdu policejního pyrotechnika PČR z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k zneškodnění odvezl ruční granát RPG, 2 kusy dělostřeleckých granátů ráže 75 mm a dělostřeleckou minu ráže 105 mm.


Dvaapadesátiletý muž z Opavy odcizil zboží v opavském hypermarketu Tesco

Dne 9.2.2014 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1961 z Opavy, neboť tento v době kolem 15:30 hod. dne 9.2.2014 v hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě odcizil volně vystavené zboží (balení debrecínské pečeně a balení kladenské pečeně) v celkové hodnotě 82,- Kč, kdy toto zboží si uschoval do kapsy bundy a bez zaplacení prošel přes pokladní zónu. Zde byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolaným opavským policistům PČR. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u shora jmenovaného dvaapadesátiletého muže jedná o recidivu, poněvadž byl za obdobný trestný čin majetkového charakteru v posledních 3 létech potrestán, a to rozsudkem Okresního soudu v Opavě z dubna roku 2012 pro přečin „Krádež“ k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na 15 měsíců, který vykonal v červnu roku 2013.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 9.2.2014 ve 20:20 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila před jedním z bytových domů na ulici Mírové v Opavě muže ročníku narození 1988 z Opavy, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu ležel na chodníku, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, bezprostředně tak ohrožoval svůj život a zdraví a svým jednáním budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zakročující policisté rozhodli o dodání výše uvedeného pětadvacetiletého muže na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Vloupání do garáže rekonstruovaného rodinného domu v obci Holasovice, část Štěmplovec

V blíže neustanovené době ode dne 2.2.2014 do dne 9.2.2014 neznámý pachatel spáchal v obci Holasovice, část Štemplovec přečin „Krádež“ tím, že vstoupil na oplocený pozemek neobydleného rekonstruovaného rodinného domu, kdy po odstranění oka petlice s visacím zámkem vrat vnikl do místní garáže, odkud odcizil 2 kusy bržděných náprav na přívěsný vozík a kovářskou kovadlinu. Dále po odstranění oka petlice s visacím zámkem vrat vnikl do přilehlé stodoly, odkud odcizil 2 kusy vzduchojemu z nákladního motorového vozidla značky Praga V3S, 2 kusy neonových osvětlovacích těles, 10 kusů lešeňových trubek, 3 kusy kompletních kol z osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia s pneumatikami značky Brilant, 24 kusů zářivkových trubic a poškodil dalších 12 kusů zářivkových těles. Poškozenému muži z Opavy tak byly odcizeny věci v celkové hodnotě 32.300,- Kč a na poškozeném zařízení vznikla škoda ve výši 2.200,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Bezpečnostní opatření na teritoriu Obvodního oddělení PČR ve Vítkově

V době od 21:00 hod. dne 8.2.2014 do 03:30 hod. dne 9.2.2014 byla na teritoriu Obvodního oddělení PČR ve Vítkově provedena bezpečnostní akce s názvem „Bezpečný Vítkov“, kdy tohoto opatření ze zúčastnili 2 policisté z místního obvodního oddělení PČR, 7 policistů z SPJ KŘ PČR Msk Ostrava (Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie České republiky Moravskoslezského kraje) a pracovnice OSPODu Městského úřadu ve Vítkově. Při první fázi této akce, jenž byla zaměřená na požívání alkoholických nápojů ze strany osob mladších 18-ti let, bylo zkontrolováno 8 restauračních zařízení, kdy 6 mladistvých osob bylo pod vlivem alkoholu a po nutných procesních úkonech byly předány svým rodinným příslušníkům-rodičům. Druhá fáze této bezpečnostní akce byla zaměřená na zlepšení bezpečnostní situace na teritoriu Vítkovska, především na eliminaci majetkové trestné činnosti, kdy vše bylo zaměřeno na kontrolu různých objektů, včetně osob a motorových vozidel nacházejících se v jejích okolí, pátrání po odcizených motorových vozidlech, věcech a hledaných osobách a dále pak na kontrolu dodržování obecně platných ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích se zvláštním zaměřením na řidiče, kteří požívají alkoholické nápoje, psychotropní a omamné látky před nebo během jízdy. Celkem bylo kontrolováno 25 motorových vozidel a jejich řidičů, bez zjištění trestné činnosti nebo přestupkového jednání či chování.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem