Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 9.3.2013

Opava - Bezpečnostní opatření při konání fotbalového utkání a další ... (9 případů) 

Řídil vozidlo pod vlivem omamných a psychotropních látek
Hradečtí policisté provedli dne 9.března 2013 v nočních hodinách v obci Chvalíkovice silniční kontrolu osobního automobilu. Vozidlo řídil dvacetiletý muž z Opavska, který se na výzvu policisty podrobil orientačnímu testu pomocí přístroje Drugwipe 5+ ke zjištění, zda vozidlo neřídí pod vlivem omamných a psychotropních látek. Výsledek testu vyzněl pozitivně na látky amfetamin a canabis. Následně se řidič na další výzvu policisty podrobil odbornému lékařskému vyšetření, jehož součástí byl odběr vzorku biologického materiálu. Na místě silniční kontroly policisté tomuto řidiči zakázali další jízdu. Věc je předmětem dalšího šetření.
Policisté zajistili silně podnapilou ženu
Hlídka opavských policistů zajistila dne 8.března 2013 ve večerních hodinách v bytě domu v Opavě – předměstí jednačtyřicetiletou ženu. Žena, která byla v silně podnapilém stavu, měla po předchozí slovní rozepři fyzicky napadnout svého manžela. Dorazivší opavští policisté následně ženu, jak je výše uvedeno, zajistili, poté převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Pomocí přístroje Drager byla podnapilé ženě naměřena v dechu hodnota 2,23 promile alkoholu. Ke zranění napadeného muže nedošlo.
Věc dále šetří opavští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu soboty dne 9.března 2013 v rámci teritoria územního odboru Opava pouze jednu dopravní nehodu. Při této nedošlo ke zranění osob, způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 15.000,- Kč.  
Zatajení nálezu mobilního telefonu
K případu došlo dne 9.března 2013 v době od 03:15 do 03:35 hodin při jízdě taxíkem do obce Strahovice. Neznámý pachatel odcizil třicetileté ženě její mobilní telefon značky HTC, stříbrné barvy, v hodnotě 6.000,- Kč. Mobilní telefon vypadl ženě z kabelky právě v průběhu jízdy vozidlem taxi služby. Tedy neznámý pachatel si přisvojil cizí věc nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, bez přivolení osoby oprávněné. 
Případ dále šetří kravařští policisté jako přečin zatajení věci.
Tašku s věcmi odcizil ze zadního sedadla vozidla
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 9.března 2013 v době kolem 11:30 hodin v Opavě na ulici Těšínské na parkovišti u hypermarketu Globus. Jednatřicetileté ženě z Opavska odcizil pachatel ze zadního sedadla osobního automobilu tam odloženou koženkovou tašku černé barvy. Poškozená žena měla v tašce svůj mobilní telefon a koženou hnědočervenou peněženku se svými osobními doklady, doklady od vozidla, s finanční hotovostí 450,- Kč a platební kartou, vše v celkové hodnotě 1.950,- Kč. Neznámý pachatel využil okamžiku, kdy žena ukládala nákup do vozidla, přitom však tašku s peněženkou měla po celou dobu na dosah.
Případ dále prověřují opavští policisté, a to jako přečiny krádež na osobách a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Bezpečnostní opatření při konání fotbalového utkání
Dne 9.března 2013 proběhlo v době od 16:00 do 21:00 hodin na území města Opavy bezpečnostní opatření, a to v souvislosti s konáním fotbalového utkání II. ligy mezi mužstvy SFC Opava a HFK Olomouc. Do akce bylo nasazeno celkem 22 policistů z opavského obvodního oddělení, dále 4 dopravní policisté, 3 policisté Služby kriminální policie a vyšetřování Opava, 2 služební kynologové a 6 strážníků Městské policie Opava. Utkání shlédlo celkem 1600 fanoušků SFC Opava a 15 až 20 neoznačených fanoušků HFK Olomouc. Před, v průběhu ani po ukončení fotbalového utkání nedošlo k žádnému narušení veřejného pořádku.
Vloupání do kůlny
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Činu se dopustil v noční době z 8. na 9.března 2013 ve Vítkově na ulici Opavské, kde po předchozím vypáčení plechových dveří vnikl do tam stojící kůlny. Z kůlny pachatel následně odcizil křovinořez, dvoukotoučovou stolní brusku a ruční vrtačku. Současně pachatel zpoza kůlny sebral kovový odpad, konkrétně starší kostru a kola z motocyklu. Odcizením věcí a poškozením zařízení způsobil neznámý pachatel šestapadesátiletému muži z Vítkova celkovou škodu ve výši 3.600,- Kč.
Případ dále prošetřují policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve Vítkově.
V době řízení mu policisté naměřili v dechu jednu a půl promile alkoholu
Hlučínští policisté zahájili dne 10.března 2013 úkony trestního řízení ve věci přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, z jehož spáchání je podezřelý čtyřiaačtyřicetiletý muž z Opavska.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 10.března 2013 v nočních hodinách v Dolním Benešově, kde byl jako řidič osobního automobilu zastaven a kontrolován hlídkou hlučínských policistů. Na jejich výzvu se shora jmenovaný podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 1,66 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 1,58 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Policisté mu na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu.
Silně podnapilý muž vstupoval do vozovky
Opavští policisté zajistili dne 9.března 2013 krátce před půlnocí v Opavě na ulici Olbrichové devětadvacetiletého Opavana. Muž, který byl v silně podnapilém stavu, vstupoval na uvedené ulici do vozovky, čímž ohrožoval bezpečnost a plynulost silničního provozu. Dorazivší policisté proto tohoto muže, jak je výše uvedeno, zajistili, následně převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Pomocí přístroje Drager byla podnapilému muži naměřena v dechu hodnota 2,06 promile alkoholu.
Věc dále šetří policisté opavského obvodního oddělení, a to jako přestupky proti veřejnému pořádku a proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem