Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 9.6.2012

Opava - Proti dvaačtyřicetiletému muži z Litultovic využit institut vykázání a další...(15 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu v Kravařích

Dne 09.06.2012 v době kolem 16:45 hod. řidil muž ročníku narození 1953 z Kravař osobní motorové vozidlo tovární značky Citroën Xsara, se kterým jel v Kravařích po ulici Mírové, kdy po vjetí na hlavní silnici ulice Opavská pokračoval ve směru jízdy na Hlučín, přičemž vlivem své silné podnapilosti vyjel vlevo mimo silnici, kde nárazil přední části svého automobilu do sloupu veřejného osvětlení. Po tomto střetu s vozidlem vycouval a z místa nehody ujížděl po travnaté ploše, přičemž následně vjel na soukromé parkoviště před budovou firmy Koupelny Rebel. Zde opětovně narazil přední části vozu, tentokráte do kovového sloupku u výjezdu z daného parkoviště. Z místa nehody se snažil opětovně vycouvat, ale v tomto mu zabránil kolemjdoucí muž, který řidiči vytáhl klíče od vozidla ze spínací skříňky a na místo přivolal hlídku Policie ČR. Při dopravních nehodách nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a celková hmotná škoda na automobilu, sloupu veřejného osvětlení a kovovém sloupu činí 15.500,- Kč. Přivolaní policisté z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě vyzvali osmapadesátiletého řidiče k podrobení se odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 2,80 promile a 2,63 promile alkoholu v dechu.
Výše jmenovaný muž s naměřenými hodnotami souhlasil, policistům sdělil, že v odpoledních hodinách téhož dne požil 0,35 litrů destilátu Vodka a jedno 12 stupňové pivo s tím, že po konzumaci alkoholu nasedl do vozidla Citroën a s tímto následně způsobil výše uvedené dopravní nehody. Při dalším prošetřování celé záležitosti se řidič začal chovat arogantně a agresivně, kdy vlivem své silné podnapilosti a svým jednáním bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví, proto zakročující policisté rozhodli o jeho zajištění a umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Vše je předmětem dalšího šetření, přičemž již nyní je osmapadesátiletý muž důvodně podezřelý z přečinu „Ohrožení pod vlivem návykových látek“.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 09.06.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 2 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob, kdy celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 45.500,- Kč.


Odcizený přívěsný vozík z pozemku rodinného domu v obci Píšť nalezen v Hlučíně

Dne 01.06.2012 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Porušování domovní svobody“ a přečinu „Krádež“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v přesně nezjištěné době od 22:00 hod. dne 31.05.2012 do 10:30 hod. dne 01.06.2012 vstoupil na pozemek u jednoho z rodinných domů v obci Píšť, odkud odcizil zde odstavený přívěsný vozík hnědé barvy, registrační značky 54-OPN-71, se zelenou plachtou na níž je rezavá skvrna, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1955 z Píště způsobena škoda ve výši 8.000,- Kč.
DODATEK : Dne 09.06.2012 v 11:50 hod. hlučínská policejní hlídka nalezla výše uvedený odcizený přívěsný vozík, a to na místní komunikaci ulice Pekařská poblíž resturace Barborka v Hlučíně. Vozík byl následně zajištěn a uschován ze strany policistů, kdy následně bude předán zpět majiteli. Po pachateli shora uvedené trestné činnosti je však i nadále pátráno.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Háj ve Slezsku

Dne 09.06.2012 v 08:00 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1976 z Ostravy, že před chvíli nalezla na louce v lesním porostu na katastru obce Háj ve Slezsku nějaký předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava, který si převzal a na místě zneškodnil dělostřeleckou minu o průměru 82 mm.


Odcizení jízdního kola z pozemku rodinného domu v obci Branka u Opavy

V blíže neustanovené době od 06:00 hod. dne 05.06.2012 do 11:00 hod. dne 09.06.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici Havlíčkové v obci Branka u Opavy přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po přelezení oplocení vstoupil na uzamčený pozemek jednoho z rodinných domů, kdy z otevřeného psího kotce odcizil neuzamčené pánské horské jízdní kolo červeno-černé barvy v hodnotě 7.000,- Kč a dále po vypáčení okna vnikl na půdu uvedeného domu, kde nic neodcizil, na zařízení však způsobil škodu ve výši 1.500,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1954 z Hradce nad Moravicí tak byla způsobena celková škoda ve výši 8.500,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Vloupání do hospodářské budovy na ulici Hlavní v obci Sudice

V přesně nezjištěné době od 20:00 hod. dne 08.06.2012 do 02:10 hod. dne 09.06.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici Hlavní v obci Sudice přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že nezajištěnou brankou oplocení vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů, kdy kolem domu přišel až k hospodářské budově, kde se pomocí kovové tyče a kovové trubky pokusil vniknout do této budovy, což se mu nepodařilo, dovnitř nevnikl, nic neodcizil, poškozené ženě ročníku narození 1985 z Rohova však na zařízení vznikla škoda ve výši 500,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.

 

 

Devětatřicetiletý muž z Bolatic opakovaně vyhrožoval dvaapadesátiletému muži

Dne 09.06.2012 policité z Obvodního oddělení PČR v Kravařích zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Nebezpečné vyhrožování“, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že muž ročníku narození 1972 z Bolatic v době kolem 16:45 hod. dne 09.06.2012 v prostorách venkovního posezení restaurace „Na zbrojnici“ na ulici Bělské v obci Bolatice, část Borová opakovaně vyhrožoval zabitím muži ročníku narození 1959 z Bolatic, ke kterému rovněž přistoupil zezadu, když poškozený seděl za stolem venkovního posezení a přiložil mu ostří sekery k zadní části jeho hlavy. Poté se sekyrou mával kolem jeho těla a třikrát udeřil do dřevěného stolu tak, že v tomto vznikly záseky. Tímto protiprávním jednáním vzbudil devětatřicetiletý agresivní muž u dvaapadesátiletého poškozeného muže důvodnou obavu o jeho život a zdraví. Celá záležitost je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Krnovské v Opavě

Dne 09.06.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ muži ročníku narození 1989 z Opavy, neboť tento byl ze strany opavské policejní hlídky stavěn a kontrolován v době kolem 02:45 hod. dne 09.06.2012 na ulici Krnovské v Opavě jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Ford Focus, přičemž odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,38 promile a 1,44 promile alkoholu v dechu. Třiadvacetiletý muž se policistům k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, čímž tedy vykonával činnost ve stavu vylučujícím způsobilost, kterou si přivodil vlivem návykové látky a mohl by tak ohrozit život či zdraví nebo majetek svůj případně jiných osob. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Odcizení peněženky z kapsy kalhot poškozeného při jízdě v autobuse z Opavy do Vítkova

Neznámý pachatel spáchal na přesně neurčeném místě při jízdě autobusem společnosti TQM ze zastávky u ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě do zastávky na ulici Opavské ve Vítkově přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že využil nepozornosti poškozeného muže ročníku narození 1980 z Českého Těšína, okres Karviná a v době mezi 09:10 hod. a 10:10 hod. dne 08.06.2012 mu ze zadní kapsy kalhot odcizil jeho pánskou peněženku černé barvy bez hodnoty, ve které se nacházely různé osobní doklady, finanční částka na hotovosti 800,- Kč a platební karta. Případ je předmětem dalšího šetření.


Dvaačtyřicetiletý muž z Litultovic byl vykázán z místa společného bydliště

Dne 09.06.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Týrání osoby žijící ve společném obydlí“, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že od měsíce září roku 2011 do 07:15 hod. dne 09.06.2012 muž ročníku narození 1969 z Litultovic v místě svého trvalého bydliště, tedy ve společném rodinném domě v obci Litultovice, dlouhodobě týrá svého nezletilého třináctiletého syna, kterého bezdůvodně slovně napadá vulgárními výrazy a vyhrožuje mu, přičemž jej napadá i fyzicky, kdy od měsíce ledna letošního roku se intenzita fyzického napadání vůči nezletilému synovi stupňuje, poněvadž jej opakovaně bil koženým páskem a shodil jej i ze schodů. Dále jej rukou bil po celém těle, shodil jej z postele, tahal po podlaze a bil hranou tvrdé domácí obuvi po celém těle, čímž mu několikrát způsobil zranění (hematomy) bez vyhledání lékařského ošetření.
Na základě všech zjištěných skutkových okolností z provedeného šetření byly ze strany policejního orgánu z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích shledány jednoznačné důvody pro využití oprávnění „institutu vykázání“, načež byl tedy dvaačtyřicetiletý muž, jakož to násilá osoba, ve 12:00 hod. dne 09.06.2012 vykázán ze společného obydlí s ohroženými osobami (tchýně, manželka, mladistvá dcera a dva nezletilí synové) a z bezprostředního prostoru ve vzdálenosti 100 metrů od obytného domu a přilehlých pozemků na uvedené adrese, přičemž tato vzdálenost byla určena vzhledem k charakteristice daného místa s ohledem na účinnost opatření. Vykázaný muž vydal klíče od domu, ze kterého byl vykázán, což stvrdil svým podpisem, přičemž do potvrzení o vykázání nevnesl žádnou námitku. U samotného institutu vykázání, tak jako u odevzdání klíčů a převzetí potvrzení o vykázání, převzetí poučení a převzetí seznamu ubytoven, byla přítomna nezúčastněná osoba. Předmětného oprávnění bylo proti muži užito, jelikož podle výše uvedené charakteristiky případu lze důvodně předpokládat, že se vykázána osoba dopustí nebezpečného útoku proti životu, zdraví anebo svobodě nebo zvlášť závažného útoku proti lidské důstojnosti, protože v jeho protiprávním jednání je zřejmá opakovanost, postupný nárůst intenzity, tak jak je jasná role mezi násilnou a ohroženou osobou, kdy k tomuto jednání docházelo v soukromí společného obydlí.
Zadržení výše jmenovaného muže a jeho dodání na PZS Opava k vystřízlivění
Dne 09.06.2012 v 19:30 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích zadržela na půdě jednoho z rodinných domů v obci Litultovice shora uvedeného muže ročníku narození 1969 z Litultovic, jenž chvíli předtím do místa svého trvalého bydliště vnikl po rozbití dvojité skleněné výplně vstupních dveří, přičemž po vstupu do rodinného domu vyhrožoval ostatním spolubydlícím a svým dětem, že je zabije a dům podpálí. Tento muž do domu vnikl i přesto, ačkoliv z tohoto místa byl ve 12:00 hod. dne 09.06.2012 vykázán na základě rozhodnutí velkoheraltických policistů pro jeho neustálé protiprávní jednání a chování. Při zadržení dvaačtyřicetiletého muže zakročující policisté nemuseli použít donucovacích prostředků a vzhledem k tomu, že orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 2,18 promile alkoholu v dechu, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a hmotná škoda na majetku rodinného domu byla vyčíslena na finanční částku ve výši 4.000,- Kč. Celá záležitost je nadále předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Jednašedesátiletá žena byla nalezena bez známek života v korytě řeky Moravice v Podhradí

Dne 09.06.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově zahájili úkony trestního řízení vedoucí k řádnému objasnění celé záležitosti, poněvadž v blíže neuvedené době od 19:00 hod. dne 08.06.2012 do 07:20 hod. dne 09.06.2012 došlo za doposud zcela přesně nezjištěných příčin u místa zvané „Anatál“ ve Vítkově, části Podhradí k úmrtí ženy ročníku narození 1951 ze Štěpánkovic, která byla v 07:20 hod. dne 09.06.2012 vítkovskými policisty nalezena v korytě řeky Moravice, a to pod svahem o výšce 25-30 metrů, bez známek života. Přivolaná lékařka konstatovala její smrt z důvodů nitrolebního krvácení, které s největší pravděpodobností bylo způsobeno pádem ze svahu do koryta řeky. Prováděným šetřením na místě nebylo shledáno cizí zavinění a k určení přesné příčiny smrti byla nařízena zdravotní pitva. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.

 

 

 

Vloupání do sklepa u rekreační chaty na katastru obce Klokočov na Vítkovsku

Neznámý pachatel spáchal v obci Klokočov na Vítkovsku přečin „Krádež“ tím, že v blíže nezjištěné době od 13:30 hod. dne 04.06.2012 do 14:30 hod. dne 09.06.2012 u jedné z rekreačních chat vnikl do prostor sklepa, který však není součástí chaty, a to tím způsobem, že vytrhl z dřevěné zárubně dveří kovové oko s visacím zámkem, čímž způsobil škodu na zařízení ve výši 100,- Kč, kdy následně z tohoto sklepa odcizil benzínovou strunovou sekačku značky Oleomac žluté barvy v hodnotě 2.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1943 z Ostravy tak byla způsobena celková škoda ve výši 2.100,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Kontrola řidiče osobního automobilu v obci Sudice

Dne 09.06.2012 v době kolem 04:30 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích stavěla a kontrolovala v obci Sudice řidiče osobního automobilu, a to muže ročníku narození 1967 ze Sudic. Tento muž byl následně ze strany policistů vyzván, aby se podrobil orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Dräger ke zjištění, zda-li není ovlivněn alkoholickými nápoji, což bezdůvodně odmítl. Rovněž bezdůvodně odmítl podrobit se lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Vzhledem k tomu, že pětačtyřicetiletý řidič byl přistižen při jednání, které má znaky správního deliktu a vznikla důvodná obava, že bude ve svém protiprávním jednání pokračovat anebo mařit řádné objasnění věci, kdy během kontroly narůstalo jeho arogantní chování až k agresivitě a pokusil se o útěk z místa přestupku, byl ze strany zakročujících policistů zajištěn. Po dořešení přestupku byl ze zajištění propuštěn, a to v 05:20 hod. téhož dne. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Případ krádeže zboží z prodejny v obci Třebom zná pachatele

Dne 09.06.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ a z přečinu „Porušování domovní svobody“ muži ročníku narození 1986 z Třebomi, neboť tento na základě všech zjištěných skutečností v době kolem 20:00 hod. dne 09.06.2012 po přelezení oplocení vnikl na uzamčený pozemek jednoho z rodinných domů v obci Třebom, kdy následně neuzamčenými dveřmi vstoupil do místní prodejny smíšeného zboží, odkud odcizil alkoholické nápoje a cukrovinky v hodnotě 1.000,- Kč a dále ze šuplíku prodejního stolu odcizil finanční částky na hotovosti v české a polské měně ve výši převyšující 5.000,- Kč, vše ke škodě poškozené ženy ročníku narození 1970 z Třebomi. Shora jmenovaný šestadvacetiletý muž byl dne 09.06.2012 ve 20:30 hod. zadržen policejní hlídkou z Obvodního oddělení PČR v Kravařích a vzhledem k tomu, že byl pod vlivem alkoholických nápojů, což prokázala orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 2,32 promile alkoholu v dechu, bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Odcizení jízdního kola z areálu ČD v obci Holasovice

V době mezi 14:00 hod. a 20:30 hod. dne 09.06.2012 neznámý pachatel spáchal v areálu železniční stanice ČD v obci Holasovice přečin „Krádež“ tím, že ze stojanu na jízdní kola odcizil lankovým zámkem v hodnotě 100,- Kč zde odstavené a uzamčené horské speciální street/dirt kolo značky Norco modré barvy s bílou odpruženou vidlicí v hodnotě 10.000,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1970 z Neplachovic způsobena celková škoda ve výši 10.100,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.

 

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem