Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 9.7.2009-2.část

Dopravní nehoda motorových vozidel, různé krádeže na Opavsku a další...(12 případů) - 2.část 

 

Dopravní nehoda 2 motorových vozidel s těžkým zraněním v Opavě-Komárově


 

Dne 9.7.2009 v době kolem 11:30 hod. řídil muž ročníku narození 1965 z Nových Sedlic motorové vozidlo tovární značky VW Transportér po silnici číslo I/11 ulice Ostravské v Opavě-Komárově ve směru jízdy od Ostravy, a to v levém jízdním pruhu v místě se dvěma jízdními pruhy pro jeden směr jízdy, kdy v prostoru křižovatky s ulici Dlouhou přejel z doposud nezjištěných příčin do protisměru, kde došlo ke střetu mezi přední částí vozidla VW a levou přední částí protijedoucího osobního motorového vozidla tovární značky Renault, které řídila žena ročníku narození 1948 z Háje ve Slezsku a která jela se svým vozidlem v levém jízdním pruhu ve směru jízdy na Ostravu.
U řidičů bylo provedeno odborné měření na alkohol, tedy dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger s negativními výsledky. Technická závada, jako příčina dopravní nehody, nebyla ohledáním zjištěna ani uplatněna.

Při dopravní nehodě utrpěla řidička zranění povahy těžké (zlomenina holení a vřetení kosti vpravo, poranění páteře-zlomenina obratle) s předběžnou dobou léčení 3 měsíce. Vzhledem ke svému zranění byla z místa nehody přepravena vrtulníkem RLP k ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě, kde zůstala po operaci hospitalizována. Nikdo jiný při dopravní nehodě zraněn nebyl, hmotná škoda na havarovaných vozidlech byla vyčíslena na částku 120.000,- Kč.


 


 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Olomoucké v Opavě


 

Dne 9.7.2009 v době kolem 07:10 hod. vykonávala policejní hlídka skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky vnější služby Opava přímý výkon služby před areálem Psychiatrické léčebny na ulici Olomoucké v Opavě, kdy ve směru jízdy do centra města Opavy zastavila nákladní automobil tovární značky Avia. Řidič vozidla, a to muž ročníku narození 1949 z Mladecka byl policisty vyzván k předložení dokladů potřebných pro provoz a řízení motorového vozidla, což učinil. Dále s ním bylo provedeno odborné měření na případné požití alkoholických nápojů před jízdou. Tato dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou 0,50 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenou hodnotou souhlasil, doznal požití alkoholických nápojů z předešlého večera a o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal. O chvíli později byla provedena kontrolní opakovaná dechová zkouška rovněž detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem 0,44 promile alkoholu v jeho dechu. Devětapadesátiletému řidiči bylo na místě zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí, byl mu zadržen jeho řidičský průkaz, byl poučen o dalším postupu v dané věci a bylo s ním sepsáno oznámení o přestupku.


 


 

Odcizení bund v prodejně OD Breda v Opavě – známý pachatel, objasnění


 

Dne 9.7.2009 policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání mladistvého muže ročníku narození 1991 z Opavy (v té době měl ještě 17 let) jako obviněného z provinění z trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil tím, že v dopoledních hodinách dne 5.1.2009 v prodejně Coda Sport Opava, která se nachází v pasáži Obchodního domu Breda na ulici Náměstí Republiky v Opavě, odcizil volně vystavené zboží, a to 3 kusy bund v celkové hodnotě 3.741,- Kč, ke škodě shora uvedené firmy. Uvedeného jednání majetkového charakteru se dopustil i přesto, že byl za obdobnou trestnou činnost pravomocně odsouzen rozsudkem okresního soudu v Opavě (soud pro mládež) z července 2008 pro provinění z trestného činu „Krádež“ k trestnímu opatření odnětí svobody v trvání osmi měsíců, podmíněně odloženému na zkušební dobu do prosince 2010.

Policejní komisař dále obvinil výše uvedeného, nyní již osmnáctiletého muže ze spáchání trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil tím, že v době kolem 08:30 hod. dne 9.7.2009 v supermarketu Penny Market na ulici Rybářské v Opavě odcizil volně vystavené drogistické zboží v celkové hodnotě 3.157,- Kč, kdy bez zaplacení s tímto prošel přes pokladny, kde byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Svým jednáním si tedy přisvojil cizí věc tím, že se jí zmocnil, a to i přesto, že byl v posledních třech letech (recidiva) pro obdobnou trestnou činnost pravomocně odsouzen okresním soudem Opava z července 2008 k podmíněnému odnětí svobody v trvání 8 měsíců se zkušební dobou do prosince 2010.


 


 

Odcizení lahví ze skladu nápojů v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel


 

Dne 9.7.2009 policisté z obvodního oddělení PČR Opava zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 18:00 hod. dne 8.7.2009 do 15:00 hod. dne 9.7.2009 po předchozím rozpletení drátěného oplocení vnikl na pozemek skladu nápojů na ulici Hillové v Opavě-Kateřinkách, odkud z volně přístupných uložených plastových přepravek odcizil 107 kusů prázdných lahví Mattonni v celkové hodnotě 321,- Kč, ke škodě poškozené firmě Nikol nápoje, a.s. Opava.


 


 

Odcizení přívěsného vozíku v obci Hlubočec – neznámý pachatel


 

V době od 19:00 hod. dne 8.7.2009 do 08:00 hod. dne 9.7.2009 neznámý pachatel odcizil z neoploceného pozemku za novostavbou rodinného domu v obci Hlubočec volně stojící přívěsný vozík hnědé barvy, pozinkovaný, typu PV210.23 Hobby, registrační značky 98-OPK-84, roku výroby 1999, čímž způsobil soukromé poškozené firmě z Hlubočce škodu ve výši 1.500,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí jako přestupek proti majetku. V souvislosti s touto krádeží policisté žádají širokou veřejnost o spolupátrání po odcizeném přívěsném vozíku prostřednictvím sdělovacích prostředků.


 


 

Odcizení součástek z bagru v obci Bohuslavice – neznámý pachatel


 

V době od 16:30 hod. dne 3.7.2009 do 07:00 hod. dne 7.7.2009 na ulici Bolatické v obci Bohuslavice neznámý pachatel odcizil z pracovního stroje-bagru značky Caterpilar, který byl odstaven při okraji komunikace, kompletní pravý přední světlomet s kovovou konstrukcí držáku a zrcadlo pravého venkovního zpětného zrcátka, čímž byla poškozené společnosti ČSOB Leasing a.s. Praha způsobena škoda ve výši 15.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně pro trestný čin „Krádež“.


 


 


 


 

Krádež věcí v obci Šilheřovice – neznámý pachatel


 

Dne 9.7.2009 byly policisty z obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil dosud nezjištěný pachatel v době od 23:50 hod. dne 8.7.2009 do 10:00 hod. dne 9.7.2009 na ulici Zámecké v obci Šilheřovice. Pachatel zde, z volně přístupných teras u restaurace Lovecký zámeček, odcizil 5 ks velkých plátěných slunečníků (rozpětí 5 m s logem společnosti Starobrno) a 2 ks plátěných slunečníků (rozpětí 3 m s logem Starobrno), ke škodě společnosti Starobrno a.s. se sídlem v Brně. Dále došlo k odcizení 2 ks plátěných slunečníků rozpětí (3 m s logem Plzeňský Prazdroj) v hodnotě 6.000,- Kč, ke škodě společnosti Laserové léčebné centrum s.r.o. Ostrava. Společnost Starobrno se do současné doby ke škodě nevyjádřila.

 


 

 

Vloupání do školního objektu v obci Háj ve Slezsku – neznámý pachatel


 

Policisty z obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně byly dne 9.7.2009 zahájeny úkony trestního řízení věci spáchání trestného činu „Krádež“ a trestného činu „Poškozování cizí věci“, kterých se dopustil neznámý pachatel v době od 16:00 hod. dne 7.7.2009 do 12:00 hod. dne 9.7.2009 v obci Háj ve Slezsku na ulici Školní. Pachatel za užití zjevného násilí, a to po předchozím vylomení spodních i vrchních dřevěných lišt na vstupních dveřích a následném odstranění skleněné výplně, vnikl do prostor dřevěného zahradního domku, který se nachází na zahradě mateřské školy a slouží k uskladnění hraček. Z vnitřních prostor tohoto domku pak odcizil velkou koloběžku (s balónovými koly) zelené barvy v hodnotě 1.500,- Kč, dvě koloběžky žluté barvy (s nápisem Junior) v celkové hodnotě 2.200,- Kč, dvě malé koloběžky zelené barvy v celkové hodnotě 2.000,- Kč a jedno kolečko s volantem v hodnotě 350,- Kč. Poškozením vstupních dřevěných dveří pachatel způsobil škodu ve výši 5.000,- Kč.

Protiprávním jednáním neznámé osoby nebo osob byla poškozenému majiteli, příspěvkové organizaci Mateřská škole Háj ve Slezsku, způsobena škoda v celkové výši 11.050,- Kč.


 


 

Znečištění Pylského potoka v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel


 

Strážník Městské policie Opava dne 9.7.2009 ve 12:45 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku Policie České republiky čísla 158 znečištění Pylského potoka, který teče do řeky Opavy v Opavě-Kateřinkách na ulici U Cukrovaru. Po příjezdu policejní hlídky z obvodního oddělení PČR Opava, se již na místě nacházelo vozidlo Hasičského záchranného sboru Opava. Velitel zásahu zde provedl měření PH s výslednou hodnotou 7, což je ještě podle sdělených informací optimální hodnota. Šetřením bylo zjištěno, že potok pramení na území Polské republiky, ve vzdálenosti 4 km od místa znečištění. Na místě se nacházeli také pracovníci Odboru životního prostředí Magistrátu města Opavy, kteří se k případné škodě a k možnému znečištění zatím vyjádřit nedokázali, proto provedli odběr vzorku vody z Pylského potoka. V průběhu šetření vyšlo najevo, že 1 km nad obcí Pilszcz v Polské republice se nachází statek, ze kterého vytéká neznámá tekutina (zřejmě močůvka). Pracovníci Povodí Odry požádali kompetentní pracovníky Polské republiky o provedení příslušných opatření. Případ je předmětem dalšího šetření opavských policistů.

 


 


 


 

Poškození motorového vozidla v Hlučíně-Bobrovníkách – neznámý pachatel


 

Dne 9.7.2009 byly policisty z obvodního oddělení PČR Hlučín zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Poškozování cizí věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 21:00 hod. dne 4.7.2009 do 18:00 hod. dne 5.7.2009 před jedním z domů na ulici Požárnické v Hlučíně, části Bobrovníky dosud nezjištěným předmětem úmyslně poškodil rýhou lak po celém obvodu zde zaparkovaného osobního automobilu značky Ford Fusion, čímž způsobil muži ročníku narození 1956 z Hlučína předběžnou škodu ve výši 50.000,- Kč.


 


 

Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění


 

Dne 9.7.2009 ve 20:00 hod. byl policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě zajištěn a následně dodán na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění muž ročníku narození 1984 z Opavy, poněvadž tento v silně podnapilém stavu (dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager prokázala hodnotu 2,08 promile alkoholu v jeho dechu) rozbil zrcadlo ve výtahu panelového domu na ulici Edvarda Beneše v Opavě-Kateřinkách, čímž způsobil společnosti SBD Rozvoj Opava škodu ve výši 1.000,- Kč. Případ je šetřen jako přestupek proti majetku.


 


 

Dopravní nehodovost


 

Dne 9.7.2009 došlo na teritoriu Územního odboru PČR Opava celkem ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, s těžkým zraněním jedné osoby a s jedním lehkým zraněním. V souvislosti s nehodovostí vznikla celková škoda ve výši 131.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem