Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku ze dne 13.1.2014

Opava - Kontroly řidičů motorových vozidel pod vlivem návykových látek na Opavsku a další...(5 případů) 

 

Kontrola řidičky osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Hlučíně

Dne 13.1.2014 v době kolem 00:10 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně stavěla a kontrolovala na ulici Ostravské v Hlučíně řidičku osobního motorového vozidla značky Škoda Fábia, a to ženu ročníku narození 1979 z Hlučína. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager vyzněla u této ženy negativně, následný test za pomocí testeru Drugwipe 5S na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jejím těle však byl pozitivní na návykovou látku Amphetamin. Čtyřiatřicetiletá žena byla poté ze strany zakročujících policistů vyzvána k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), což bezdůvodně odmítla. Řidičský průkaz jí zadržen nebyl, poněvadž jej nepředložila, lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že již v minulosti jí byl řidičský průkaz zadržen a bylo jí opětovně zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Darkovičky

Dne 13.1.2014 v době kolem 05:30 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně stavěla a kontrolovala na ulici Jandové v obci Darkovičky řidiče osobního motorového vozidla značky Ford Escort, a to muže ročníku narození 1955 z Chuchelné. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu byl tento muž vyzván k podrobení se odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 0,57 promile, 0,46 promile a 0,48 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený osmapadesátiletý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v obci Kobeřice

Dne 13.1.2014 v době kolem 01:40 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích stavěla a kontrolovala na ulici Osmilány v obci Kobeřice řidiče osobního motorového vozidla značky Audi A4, a to muže ročníku narození 1990 z Rohova. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager vyzněla u tohoto muže negativně, následný test za pomocí testeru Drugwipe 5S na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však byl pozitivní na návykové látky Amphetamin, Methamphetamin a Canabis. Výše jmenovaný muž doznal užití pervitinu a marihuany již dne 4.1.2014. Na výzvu ze strany zakročujících policistů se podrobil i lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, řidičský průkaz mu zadržen nebyl, poněvadž jej nepředložil, bylo mu však zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Kontrola ujíždějícího podnapilého řidiče osobního automobilu v Opavě-Kateřinkách

Dne 13.1.2014 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, kterého se dopustil muž ročníku narození 1990 z Opavy-Kateřinek, který pod vlivem alkoholických nápojů řídil v době kolem 01:45 hod. dne 13.1.2014 v Opavě-Kateřinkách osobní motorové vozidlo značky Škoda Felicia. Policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě při výkonu své služby tento automobil ve výše uvedené době stavěla, kdy řidič tohoto automobilu nereagoval na světelná a výstražná zvuková znamení (maják + nápis „Stop“) dávána ze služebního policejního vozidla a zhruba po dobu 15 minut se snažil policistům ujet. Policisté jej pronásledovali několikráte po ulici Antonína Sovy, Rolnická, Pekařská a zastavili jej až na parkovišti u supermarketu Billa na ulici Na Pastvisku v Opavě-Kateřinkách. Během ujíždění a pronásledování nedošlo k žádné dopravní nehodě ani ke zranění zúčastněných osob. Po zastavení a při následné silniční kontrole bylo tedy zjištěno, že třiadvacetiletý řidič je pod vlivem alkoholických nápojů, což prokázalo odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 1,08 promile a 1,13 promile alkoholu v dechu. Zakročující policisté museli proti výše jmenovanému arogantnímu a agresivnímu muži použít i donucovacích prostředků (hmaty a chvaty sebeobrany a služební pouta). Při použití donucovacích prostředků nebylo způsobeno zranění žádné osobě a ani nevznikla škoda na majetku. Dne 14.1.2014 byl tento muž zadržen a v 04:00 hod. téhož dne umístěn do policejní cely při Územním odboru Policie České republiky v Opavě k provádění dalších nutných procesních úkonů. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Vloupání do prodejny v obci Větřkovice

Neznámý pachatel spáchal v obci Větřkovice přečin „Krádež“ tím, že v blíže neustanovené době od 12:00 hod. dne 11.1.2014 do 01:40 hod. dne 13.1.2014 po ulomení oka visacího zámku mříží a po vypáčení dveří vnikl do místní prodejny Tempo, ze které odcizil cigarety různých značek, různé druhy a množství kávy a cukrovinek v hodnotě zcela zřejmě převyšující finanční částku ve výši 5.000,- Kč, kdy škoda na dveřích a na mříži nebyla doposud stanovena. Poškozenou organizací je Obchodní družstvo Tempo Opava a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.

 

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem