Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku ze dne 15.5.2011

Opava - Objasnění požáru v Moravici a podvody na seniorech na Opavsku 

 

Případy podvodných jednání na osobách seniorského věku na Opavsku (nové i již zveřejněné)

Dne 11.5.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Porušování domovní svobody“, neboť na podkladě oznámení, prováděného šetření a všech dalších zjištěných skutečností je zřejmé, že dne 11.5.2011 v době kolem 10:30 hod. dvě neznámé ženy, pod záminkou kontroly kvality a spotřeby vody a vrácení přeplatku za zaplacené zálohy, neoprávněně vnikly do jednoho z rodinných domů na ulici Mírové v obci Velké Hoštice, kdy následně z ložnice odcizily volně odloženou papírovou obálku s finanční částkou na hotovosti, čímž způsobily manželům (muži ročníku narození 1919 a ženě ročníku narození 1924 z Velkých Hoštic) celkovou škodu ve výši 9.000,- Kč. Dvě neznámé pachatelky tedy neoprávněně vnikly do obydlí, kde si přisvojily cizí věc tím, že se jí zmocnily a způsobily tak škodu nikoliv nepatrnou.

Dne 11.5.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí začali prošetřovat oznámení ženy ročníku narození 1941 z Hradce nad Moravicí, které v době kolem 10:00 hod. téhož dne volal na pevnou telefonní linku do místa jejího bydliště neznámý muž, který ji oslovil slovy : „Ahoj babi, jak se máš?“. Po krátkém uvodu a pozdravu jí řekl, že chce koupit nové auto, že je to překvapení pro celou rodinu a že má slíbit, že to nikomu neřekne. Dále se jí vyptával, jakou barvu by mělo to auto mít a poté ji ihned požádal o krátkodobé zapůjčení finanční částky ve výši 80.000,- Kč s tím, že jí tyto peníze co nejdříve vrátí. Když výše uvedená žena uvedla, že doma žádné peníze nemá a že musí vybrat nějakou finanční částku (max. 30.000,- Kč), tak jí ten muž do telefonu řekl, že zavolá za chvíli. Toto opravdu učinil, kdy dále uváděl, že mu bude stačit těch 30.000,- Kč, kdy dalších 50.000,- Kč si zapůjčí od svého kamaráda a že si tedy do hodiny pro vypůjčené peníze přijede. Sedmdesátiletá žena však o celé záležitosti informovala hradecké policisty, ale telefonující muž se již neozval ani se do jejího místa bydliště nedostavil. Podle vyjádření výše jmenované ženy se mělo jednat o muže ve věku 25-35 let, kdy mluvil plynule a spisovně česky. Vše je nadále v prověřování a prošetřování.

Podobný případ se stal i v době kolem 13:15 hod. dne 9.5.2011 ženě ročníku narození 1953 z Opavy-Kateřinek, kdy jí neznámý muž volal na pevnou telefonní linku do místa jejího bydliště a se slovy : „Ahoj babi, potřeboval bych 70.000,- Kč na nákup auta“ byl ihned odmítnut a zavěsil. Takových podobných případů bylo z vlastního šetření opavských policistů zjištěno ještě ve dvou případech, a to ve Statutárním městě Opava. O tyto případy se zajímají policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve spolupráci s opavskými kriminalisty.

Dne 2.5.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Podvod“ ve stádiu pokusu, neboť na podkladě oznámení, šetřením na místě činu a zjištěných všech dalších okolností je zřejmé, že dne 2.5.2011 v době kolem 08:50 hod. neznámý pachatel telefonicky zavolal ženě ročníku narození 1940 z Bolatic, která bydlí v jednom z rodinných domů v obci Bolatice, část Borová, kdy se představil jako její vnuk jménem Petr a požadoval urychlené zapůjčení finanční částky ve výši 70.000,- Kč na zakoupení vozidla, kdy vyzvednutím vypůjčené částky měl pověřit svého kamaráda, který v 09:00 hod. téhož dne přišel do místa bydliště oznamovatelky, která ovšem předání peněz podmínila podpisem připravené smlouvy a požadovala po neznámém muži předložení jeho občanského průkazu. Na tuto skutečnost neznámý muž zareagoval tak, že odmítl ukázat své osobní doklady a bez peněz z místa odešel neznámo kam. Výše uvedeným protiprávním jednáním se tedy neznámý pachatel případně dva neznámí pachatelé (muži) pokusili uvést jednasedmdesátiletou ženu v omyl a obohatit se tak o finanční částku ve výši 70.000,- Kč, což se jim však nepodařilo. Případ je nadále předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Případ požáru několika objektů v obci Moravice objasněn

Dne 7.5.2011 v době kolem 17:40 hod. došlo na jednom z oplocených pozemků v obci Moravice k požáru otevřené stodoly, která se nachází u rekreační chalupy muže ročníku narození 1942 z Ostravy, kdy oheň se rozšířil ze stodoly na hospodářskou budovu a došlo k celkovému shoření obou částí, čímž vznikla předběžná škoda ve výši 1.000.000,- Kč a na movitém majetku škoda ve výši 350.000,- Kč. Požár se následně rozšířil na poblíž stojící další stodolu a dále i na rodinný dům muže ročníku narození 1959 z Moravice, kdy došlo k celkovému shoření stodoly a rodinného domu se škodou ve výši 300.000,- Kč a na vybavení bytu se škodou ve výši 50.000,- Kč. Celková škoda tak byla vyčíslena na finanční částku ve výši 1.700.000,- Kč. Při požáru došlo ke zranění muže ročníku narození 1973 z Moravice, který při hašení domu spadl ze žebříku a byl převezen sanitním vozidlem RZS do Slezské nemocnice v Opavě k lékařskému ošetření. Na místě se nacházely 3 vozidla hasičů HZS Opava, 2 vozidla hasičů HZS Vítkov, 1 vozidlo SDH Budišov nad Budišovkou, 1 vozidlo SDH Melč a 1 vozidlo SDH Jakubčovice. Celá záležitost je předmětem dalšího prošetřování a prověřování ze strany policistů z obvodního oddělení PČR ve Vítkově a opavských kriminalistů ve spolupráci s vyšetřovatelem požárů HZS Opava. Ohledáním požářiště bylo zjištěno, že požár vznikl úmyslným zapálením odhozené zapálené sirky, což následně potvrdila i osoba pachatele.
Dne 8.5.2011 v 17:15 hod. opavští kriminalisté na základě provedeného šetření zadrželi muže ročníku narození 1955 z Jakartovic, který byl důvodně podezřelý ze shora uvedené trestné činnosti a umístili jej do policejní cely při Územním odboru Policie České republiky v Opavě k provádění dalších nutných procesních úkonů. Dne 9.5.2011 opavský policejní komisař SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) zahájil jeho trestní stíhání jako obviněného z přečinu „Poškození cizí věci“. K šestapadesátiletému muži bylo dále zjištěno, že byl již v minulosti 5 x soudně trestán pro různou trestnou činnost a vzniklo zde podezření, že je duševně nemocný. Z tohoto důvodu budou k celé záležitosti prováděny další úkony a vše je nadále v šetření.

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem