Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku ze dne 30.10.2011

Opava - Požár výrobní haly na jízdní kola v Oticích a další...(5 případů) 

 

Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 29.10.2011 ve 21:00 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí zajistili v jednom z rodinných domů v Opavě, městské části Podvihov muže ročníku narození 1973 z Opavy, který chvíli předtím v podnapilém stavu v místě společného trvalého bydliště slovně a fyzicky napadal svého otce, muže ročníku narození 1946 z Opavy. Ve svém protiprávním jednání pokračoval i před zakročujícími policisty, kdy jeho agresivita se stupňovala, přičemž při pobíhání po domě si sám podvrtl levý kotník. Z tohoto důvodu byl nejprve převezen k lékařskému ošetření na chirurgickou ambulanci Slezské nemocnice v Opavě a poté bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 1,12 promile alkoholu v jeho dechu. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 29.10.2011 ve 22:00 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR v Kravařích zajištěn před jedním z domů na ulici Vyhlídalové v Kravařích muž ročníku narození 1967 z Kravař, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 3,40 promile alkoholu v jeho dechu) ležel na chodníku, byl bosý, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví a budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o umístění tohoto čtyřiačtyřicetiletého muže na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je nadále v prověřování a v prošetřování.


Slovní napadení mezi sousedy na ulici Liptovské v Opavě-Kylešovicích

Dne 29.10.2011 ve 21:40 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1951 z Opavy-Kylešovic, že v průběhu celého dne je ze sousedního bytu v jednom z panelových domů na ulici Liptovské v Opavě-Kylešovicích slyšet neustálý řev a hluk, jak ze strany dospělých osob zde bydlících, tak i jejich dětí, kdy tento hluk již nevydržela a v době kolem 21:30 hod. zabouchala na stěnu, která je společná pro oba byty, aby už tito sousedé byli zticha. Následně na to uslyšela, jak někdo kope do dveří jejího bytu a když vyšla ven na chodbu, tak přede dveřmi stál soused (muž ročníku narození 1968 z Opavy), který po ní začal řvát, co jim bouchá na stěnu. Poté vyšla na chodbu i sousedka (žena ročníku narození 1979 z Opavy), která po oznamovatelce začala křičet a nadávat jí výrazy : „Ty gadžo, Ty pičo bílá“. K fyzickému napadení mezi zúčastněnými osobami nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Celou záležitost na místě prověřili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě a případ je nadále šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Požár skladu a montážní haly na výrobu jízdních kol v obci Otice

Dne 29.10.2011 ve 22:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání hasičů HZS čísla 150 muž ročníku narození 1986 z Opavy (pracovník bezpečnostní agentury Omega), že nyní jejich výjezdové vozidlo přijelo na základě aktivace poplachového zařízení ke skladu a k montážní hale firmy Sundance-jízdní kola, která se nachází v areálu Zemědělského podniku na ulici Hlavní v obci Otice, kdy bylo zjištěno, že došlo k požáru tohoto objektu. Na místo byla přes IBC (Integrované bezpečnostní centrum) Ostrava vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě, která zjistila, že se na uvedeném místě již nachází několik jednotek hasičů HZS Opava i hasičů SDH okolních obcí, kteří požár budovy hasí. Vyšetřovatel požárů HZS Opava následně uvedl, že zřejmě došlo k závadě na elektroinstalaci a případ si na místě převzal k dalšímu opatření. Celková škoda byla předběžně vyčíslena na finanční částku ve výši 15.000.000,- Kč, a to ke škodě společnosti Sundance - Novus Bike Otice. V průběhu požáru a hasebních prací nebyl nikdo zraněn ani popálen, dále nebyla nutnost nikoho evakuovat z bezprostředního okolí požáru objektu.
Požár byl hašen do ranních hodin dne 30.10.2011, jelikož v odpoledních hodinách téhož dne došlo znovu k částečnému zahoření v objektu haly, na místo se opět dostavili hasiči, kteří provedli lokalizaci opětovného zahoření. Policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve spolupráci s majiteli a bezpečnostní ochrannou službou provádějí v průběhu celého dne (a budou provádět i v noční době) hlídání zhořelého objektu a bezprostředního okolí, poněvadž se zde nachází velké množství železa a kovového materiálu s tím, aby bylo zabráněno páchání možné trestné činnosti či přestupkového jednání majetkového charakteru – zcizování železného šrotu ze strany neznámých osob. V dopoledních hodinách následujícího dne, tedy 31.10.2011 se na místo požáru dostaví opět nejen policisté a vyšetřovatelé hasičů, ale rovněž i statik na budovy, specialisté na elektroinstalaci a elektrotechniku, speciálně vycvičený pes s psovodem na vyhledávání hořlavých, chemických a těkavých látek a další specialisté, kteří se budou i nadále případem zabývat. Vše je v prověřování a v prošetřování.


Poškození fasády budovy zámku v obci Litultovice

V blíže neupřesněné době od 20:00 hod. dne 27.10.2011 do 17:45 hod. dne 29.10.2011 neznámý pachatel spáchal v obci Litultovice přečin „Poškození cizí věci“ tím, že nakreslil žlutou barvou na fasádu objektu zámku, a to po levé straně u vstupních dveří vedoucích do restaurace, kosočtverec s čárou uprostřed a s čárami po obvodu a s nápisem „Chudák Niki“, dále na lampu veřejného osvětlení, která se nachází u vstupu do areálu zámku napsal nápis „Miluji tě Kristínko“ a další různé nápisy, dále na lavičku u lampy veřejného osvětlení napsal nápis „Pičus“ a na dopravní značku zákaz vjezdu nápis „SPC“. Poškozené organizaci Městys Litultovice tak byla způsobena celková škoda ve výši 3.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem