Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Události na přelomu roku z pohledu policie

LIBERECKÝ KRAJ - Policisté přijali a prověřili přes 300 oznámení. 

Oslavy Silvestra a příchod Nového roku byly spojeny s několika desítkami případů protiprávního jednání a dalších událostí, které řešili policisté. 
Přelom roku lidé většinou slaví nadměrnou konzumací alkoholu a používáním zábavní pyrotechniky. V opilosti pak ztrácejí kontrolu nad svým chováním, které nezřídka překročí hranici zákona. Ne jinak tomu bylo i letos.

Dopravní nehody.
Na Silvestra vyjížděli muži zákona k 22 dopravním nehodám a na Nový rok k 10 dopravním nehodám.
     Na Nový rok krátce před půl sedmou večer jel dvacetiletý mladík osobním vozidlem po ulici Moskevská v České Lípě ve směru k náměstí T.G. Masaryka. Přitom nezvládl řízení a najel na pravý chodník, kde se střetl s chodcem. Ten utrpěl dosud nezjištěné zranění. Řidič se podrobil dechové zkoušce na alkohol s negativním výsledkem. Případ šetří Dopravní inspektorát v České Lípě.

Zábavní pyrotechnika, kterou odpálil na Silvestra zatím nezjištěný pachatel rozmetala kovovou poštovní schránku v Rumjancevově ulici v Liberci. Přitom došlo i k poškození skleněné výplně zábradlí. Způsobená škoda byla vyčíslena na částku 10 000 korun.

Trestné činy proti majetku.
Poslední den v roce 2013 bylo zaevidováno přes padesát případů, kdy byl dotčen majetek. Dalších několik případů krádeží a poškození cizí věci bylo oznámeno na Nový rok.
     Škodu za nejméně 122 000 korun způsobil sprejer na dveřích a na fasádě kostela svatého Prokopa v Hodkovicích nad Mohelkou. K události došlo v noci z 31. prosince na 1. ledna. Na portálu bočního vstupu a na vstupních dveřích černým sprejem načmáral nejrůznější znaky, ale také vulgarismy se sexuálním podtextem. To vše doplnil nápisem satan, přičemž některé výtvory dosahují rozměrů 2 x 2 metry.
Podobný sprejerský rukopis zůstal také na sloupku se zvonkem a na skříňce elektrického rozvaděče u dvou sousedních domů a také na dopravní značce označující začátek obce Hodkovice. Dotčení majitelé domů a obec vzniklou škodu teprve vyčíslí. Policisté Obvodního oddělení v Hodkovicích nad Mohelkou po pachateli intenzivně pátrají. Pokud ho dopadnou, bude se zodpovídat z přečinu poškození cizí věci, za který se může dostat až na jeden rok do vězení.

Výjimkou nebylo ani fyzické napadení.
Ke dvěma vážným případům došlo v Liberci o Silvestrovské noci během jedné hodiny.
     S bodnořezným poraněním hrudi a stehna skončil v liberecké nemocnici 23 letý muž. Zranění utrpěl při incidentu ve dvě hodiny ráno v místě, kde náměstí Míru křižuje Hroznová ulice.
K dalšímu útoku nožem došlo hodinu poté v ulici Dr. Milady Horákové. Napadený byl patnáctiletý mladík, který utrpěl bodnořeznou ránu v oblasti břicha. Jeho zranění si vyžádalo okamžitou hospitalizaci v nemocnici.
 

por. Petr Kmínek
3. 1. 2014

vytisknout  e-mailem