Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události v Ostravě - 25. 8. 2010

Ostrava - poničená socha, tři vloupání do jedné budovy a agresor na silnici. 

Poničená socha Panny Marie

Dvaapadesátiletý zaměstnanec Městského úřadu v Klimkovicích oznámil dne 24. 8. 2010 poničení sochy Panny Marie.

Panna Marie.JPGPanna Marie.JPG

Ze sochy, která stojí před kostelem sv. Kateřiny, došlo k odtržení lilie, kterou drží Panna Marie v náručí. Oznamovatele na to upozornil místní farář. Po přijetí oznámení policisté společně s oznamovatelem a odborníkem na restaurátorské práce provedli šetření na místě události. Restaurátor k soše uvedl, že v loňském roce na ni proběhly odborné restaurátorské práce, se zaměřením na její renovaci. V rámci těchto prací proběhlo také pozlacení oné zcizené lilie.
Místní farář policistům uvedl, že ještě 15. 8. 2010 byla socha v pořádku. O čtyři dny později už však na ni lilie chyběla.
Policisté provedli ohledání sochy, avšak žádné upotřebitelné stopy nalezeny nebyly. Ani kamerový systém Městského úřadu Klimkovice prostor, ve kterém se socha nachází, nemonitoruje.
Zhotovení repliky dle fotografie bude stát okolo 20 000 korun. Hodnota originálu je však vzhledem k umělecké a historické hodnotě velmi těžko vyčíslitelná.
Pachateli tohoto hanebného činu hrozí až jeden rok trestu odnětí svobody.

Žádáme všechny občany, kteří by mohli o odcizené lilii z klimkovické sochy Panny Marie podat jakékoliv informace, aby tak učinili na telefonním čísle 974 725 701 (OOP Velká Polom), či osobně na kterémkoliv policejním oddělení, či na lince 158. Za potenciální informace předem občanům děkujeme.


Prázdninová „dobrodružství“

Do jedné z budov v Ostravě Vítkovicích, ve které sídlí jedna ze státních institucí, se třikrát v průběhu dvou měsíců vloupali dva mladíci (20, 21).

První skutek spáchal mladší z obou mladíků ještě sám. Na začátku měsíce července pomáhal své jednačtyřicetileté matce s úklidem kanceláře firmy sídlící v této budově. Při této záslužné činnosti však odcizil z obálky uschované v psacím stole finanční hotovost ve výši 4 000 korun. Takto jednoduše získané peníze mladíka patrně zlákaly k další akci. Na ni si již přibral svého kamaráda. Ke konci července odcizil své matce klíče od budovy a díky nim se společně do budovy vloupali. Poté z kanceláří odcizili LCD monitor, dvě příruční pokladny s finanční hotovostí a důležité interní písemnosti firmy, sídlící v této kanceláři.
Na třetí a poslední výpravu za bohatstvím se oba vydali brzy nad ránem dne 23. 8. 2010. Opět za pomocí shodných klíčů vnikli do budovy a opět pokračovali do kanceláří soukromé firmy. Zde z příruční pokladny odcizili finanční hotovost a firemní písemnosti. Při odchodu však spadla klec. Oba byli na místě zadrženi přivolanými policisty.
Mladí pachatelé způsobili celkovou škodu v částce přesahující 93 000 korun. Trestní stíhání pro spáchání trestného činu krádeže je proti oběma vedeno na svobodě.
Ani jeden z mladíků ještě nebyli soudně trestáni. I tak jim však teoreticky hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Násilí v dopravě

Patrně pomsta za údajné ohrožení a omezení v silničním provozu vedla třiatřicetiletého muže z Hrabůvky k brutálnímu fyzickému útoku na o čtyři roky staršího muže.

Tato událost se odehrála dne 4. 8. 2010 na ulici Rudné v Ostravě Zábřehu. V prostoru pod mostem pod ulicí Výškovickou přinutil násilník prudkým snížením rychlosti svého vozidla Nissan Primera k zastavení řidiče osobního vozidla Seat Leon. Řidič – agresor - se poté k Seatu rozběhl a násilím z něj vytáhnul jeho řidiče. Poté jej fyzicky napadl údery do obličeje a kopáním do žeber. Poškozený se aktivně bránil. Proto jej další, dosud neustanovený pachatel, udeřil baterkou do hlavy. Na závěr tohoto zběsilého útoku ještě obviněný strhnul poškozenému tričko, vhodil jej do svého vozidla a z místa činu odjel.
Poškozenému pachatelé způsobili frakturu nosu, tržné rány v obličeji a pohmoždění podbřišku. Škoda na odcizeném svršku činí 1 000 korun.
Obviněný je stíhán na svobodě.
Až tříletý trest odnětí svobody mu hrozí za spáchání trestných činů krádeže a ublížení na zdraví.

 

vytisknout  e-mailem