Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Události z Hradecka

Převládala majetková trestná činnost 

Případ krádeže okapových svodů z rodinného domu zaměstnal hradecké policisty v úterý (2. srpna 2011) krátce po sedmé hodině ranní, kdy se na ně s žádostí o pomoc obrátila majitelka domu. K případu došlo v krajském městě na Slezském Předměstí a seniorka do protokolu vypověděla, že jí neznámý zloděj přes noc (z pondělí na úterý) z domu ukradl více jak čtyři metry měděného okapového svodu. Majitelka nemovitosti vyčíslila způsobenou škodu 1.600 korun. Policisté místo činu zadokumentovali a po nezdárném svěrači barevných kovů pátrají. V případě dopadení hrozí zloději ve správním řízení pokuta až 15.000 korun.
 
Až dva roky ve vězení může strávit neznámý lapka, který v noci z pondělí na úterý řádil v jedné obci na Třebechovicku. Zloděj si ve vesnici vybral objekt místní firmy, násilím překonal plot a z odstaveného traktoru odčerpal celkem 150 litrů nafty. Případ oznámil vedoucí uvedené firmy v ranních hodinách a vzápětí se na místo vydala i policejní hlídka. Muži zákona provedli řádné ohledání a zadokumentování celé události. Zloděj nafty svým protiprávním jednáním způsobil škodu na palivu a poškozeném oplocení za více jak 5.000 korun. Policisté zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinu krádeže.
 
Po poledni se stal terčem útoku neznámého nenechavce mladý muž, který navštívil restauraci v centru Hradce Králové. Host se posadil na venkovní terasu restaurace, příruční tašku si pověsil na opěradlo židle a věnoval ve výběru poledního menu. Po obědě chtěl muž útratu uhradit, ale tašku již na opěradle nenašel. Zloděj tak zřejmě využil příležitosti, kdy se jeho oběť věnovala konzumaci jídla, a z opěradla uvedenou tašku sebral. Okradený muž tak přišel kromě tašky i o peněženku s finanční hotovostí a platební kartou. Celkovou škodu oznamovatel vyčíslil na více jak 7.000 korun. Policisté v případu zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání dvouletým trestem odnětí svobody.
 
O své jízdní kolo přišel během krátkého nákupu cyklista, který navštívil obchodní dům v centru krajského města. Po druhé hodině odpolední vyhledal pomoc policistů a k události jim vypověděl, že na svém jízdním kole přijel před prodejnu potravin. Bicykl odstavil do stojanu, řádně zabezpečil a odešel do obchodu. Po několika minutách se muž opět pro kolo vrátil, ale to již nenašel. Obratnému zloději stačila jen krátká chvíle k tomu, aby překonal zámek a bicykl si odvedl. Svým protiprávním jednáním však způsobil škodu majiteli ve výši 12.000 korun. Policisté skutek šetří pro přečin krádeže, za který zloději hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.
 
V podvečer přijali hradečtí policisté oznámení o krádeži odložené peněženky, o kterou přišla mladá žena v centru Hradce Králové. Přivolané hlídce vypověděla, že se posadila na lavičku před obchodním domem v centru města a peněženku odložila vedle sebe. Po chvíli odešla na nákup do nedalekého obchodu, ale na odloženou peněženku zapomněla. V prodejně chtěla vybrané zboží zaplatit a v tu chvíli začala peněženku postrádat. Žena se rovněž vrátila k lavičce, kde peněženku měla naposled, ale již tam nebyla. Neznámý lapka využil situace a odloženou peněženku si přisvojit. Okradená paní přišla o peněženku včetně finanční hotovosti a platební karty. Celkovou způsobenou škodu vyčíslila na 8.000 korun. Muži zákona zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Trestní zákoník stanovuje pro uvedené protiprávním jednání trest až dva roky odnětí svobody.
por. Marta Trávníčková
3. srpna 2011 – 11:45 hodin

vytisknout  e-mailem