Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události z Jesenicka

Peníze nepředal Zajímala ho měď Chlebový zloděj Kam zmizela kamera Stavebníkům vzal nářadí Zloději dopadeni Okraden ve spánku Zboží ho nezajímalo Šel po elektronice Zloděj mlsoun Bourala z nepozornosti 

Peníze nepředal
V úterý 22. září jeseničtí kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry. Té se měl dopustit 44letý muž ze Slovenska, který jako obchodní zástupce jesenické firmy v průběhu měsíce srpna až října 2008 převzal finanční částku 300.000,- Kč na provedení práce. Do firmy však odevzdal pouze 50.000,- Kč a zbylou část nepředal. Odpověď na otázku kam přišlo 250.000,- Kč bude muset vysvětlovat jak majiteli firmy, tak i policii. V případě, že bude za skutek odsouzen, hrozí mu až tři roky vězení.

Zajímala ho měď
Celkem 36 metrů měděného uzemňovacího kabelu měl odcizit 36letý muž z Mikulovic. V pondělí 14. září vzal ve firmě, kde pracoval zemnící kabel, ze kterého odstranil gumovou ochranu. Tím získal 11 kg mědi, za kterou by ve sběrných surovinách dostal 900,- Kč. Na celou věc však přišlo vedení firmy a událost oznámila na policii. Firmě způsobil škodu ve výši 8.500,- Kč.

Chlebový zloděj
Tak takhle by se dal nazvat zloděj, který se soustředí na bedny s pečivem u prodejen potravin. V Písečné s takovým člověkem mají svoji zkušenost. Ve středu 23. září se už podruhé vloupal do plechové bedny na pečivo. Z té odcizil tři chleby v hodnotě 70,- Kč. Přitom stihl poškodit oplocení pozemku a to v hodnotě 100,- Kč. Vše se muselo odehrát v době od čtyř hodin, kdy pečivo naváží pekař, do sedmi hodin ráno, kdy do práce přišly prodavačky. 

Kam zmizela kamera
Touto otázkou se zabývají jeseničtí policisté. Ve středu 23. září na policii oznámil provozovatel vleku na Ramzové, že z horní stanice lanové dráhy mu neznámý pachatel odcizil průmyslovou kameru s teploměrem, anténou a kabeláží. Ke krádeži muselo dojít od konce srpna, to bylo zařízení v pořádku, do 23. září.  Krádeží neznámý pachatel způsobil škodu v minimální výši 22.000,- Kč.

Stavebníkům vzal nářadí
O své pracovní náčiní přišli zaměstnanci jedné stavební firmy, která působila na Javornicku. V úterý 22. září večer řádně uklidili a uzamkli stavební buňku. Překvapení na ně čekalo ve středu 23. září v sedm hodin ráno, když chtěli začít pracovat. Zjistili, že je přes noc někdo navštívil a neodešel s prázdnou. Neznámý pachatel po odstranění dvou visacích zámků a ze skladu odcizil dvě vrtačky v plastových kufrech, ponorný betonářský vibrátor a motorové čerpadlo. Poškozené firmě způsobil škodu ve výši 39.500,- Kč.

Zloději dopadeni
Ve dnech 22. a 23. září si převzali sdělení podezření ze spáchání trestného činu krádež dva muži ve věku 28 let. Oba jsou z Ostravy a dne 29. července rozbili boční okno nákladního auta Mercedes, které bylo odstaveno v Jeseníku, část Bukovice. Z kabiny auta odcizili satelitní navigaci v hodnotě 6.000,- Kč a na vozidle způsobili škodu za 4.000,- Kč        

Okraden ve spánku
30letý muž, který byl zmožen alkoholickými nápoji, usnul v sobotu 26. září o půl páté ráno v jednom z jesenických barů u jednoho z výherních automatů. Toho využil neznámý pachatel, který během třičtvrtěhodinového spánku muže okradl. Z boční kapsy bundy mu odcizil finanční hotovost ve výši 20.000,- Kč. Poškozený na krádež přišel až po procitnutí, ale to se v baru nikdo nenacházel.

Zboží ho nezajímalo
Jedna z jesenických prodejen podlehla nájezdu neznámého pachatele. V noci na 26. září se přes nedostatečně zajištěné okno, které vytlačil a vyhákl, dostal do prodejny. Uvnitř ho nezajímalo zboží, ale zamířil si to rovnou ke kovové pokladně. Tu si vzal s sebou a z obchůdku utekl. V blízkosti místního kina vybral finanční obsah kasičky ve výši 500,- Kč. Poté z místa utekl a pokladnu se stvrzenkami nechal na místě vlastnímu osudu.

Šel po elektronice
Vloupání do své rekreační chaty na Rejvízu zjistil v sobotu 26. září v poledních hodinách 28letý majitel z Jeseníku. V chatě nebyl čtrnáct dní a toho řádně využil neznámý pachatel. Nejdříve odšrouboval šrouby z petlice, rozebral kryt zámku a zámek nakonec rozlomil. Pak už mu nic nebránilo, aby si postupně odnosil sklokeramickou desku, přímotop, vodovodní baterii, akumulátorovou vrtačku a úspornou žárovku.  Majiteli tak udělal „díru“ v rozpočtu ve výši 19.500,- Kč.  

Zloděj mlsoun
Své chuťové buňky potřeboval ukojit 25letý muž z Jeseníku. Krátce před půlnocí 26. září vykopl skleněnou výlohu prodejny v Jeseníku a z police odcizil 22 kusů čokolád. Pachatel byl na místě zadržen přivolanou hlídkou policie. Teď bude muset vysvětlovat své jednání strážcům zákona. Poškozené organizaci způsobil odcizením škodu 440,- Kč a poškozením výlohy nejméně 1.000,- Kč.

Bourala z nepozornosti
Zřejmě nedání přednosti v jízdě má na svědomí dopravní nehodu v Mikulovicích. K té došlo v sobotu 26. září o půl čtvrté. 39letá řidička vozidla Škoda Felicia při vyjíždění z příjezdové cesty od domu, nedala přednost právě projíždějícímu 46letému řidiči. Ten jel s vozidlem Citroen Xsara a následnému střetu už nedokázal zabránit. Přední částí narazil do boku auta vyjíždějící řidičky. Náraz odhodil vozidlo Škoda na vedle stojící strom. Při nehodě utrpěly čtyři osoby zranění s dobou léčení do jednoho měsíce. Řidička, která měla nehodu zavinit je podezřelá ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví. Škoda na vozidlech byla předběžně odhadnuta na 150.000,- Kč. Alkohol u obou účastníků nehody byl vyloučen orientační dechovou zkouškou. 
   

 


prap. Jiří Černěnko
inspektor
 

 

vytisknout  e-mailem