Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Události z předchozího dne

V průběhu včerejšího a dnešního dne zadrželi policisté v Praze hned několik osob, důvodně podezřelých z trestné činnosti. 

Krádež zboží v prodejně
 
Jeden z prvních „úlovků“ se podařil policistovi z Pohotovostní motorizované jednotky, který operativně zasáhnul v době svého volna. V úterý krátce po devatenácté hodině nakupoval v jedné z prodejen na ulici Opatovská v Praze 4, když si při placení u pokladny povšiml podezřelého muže. Z osobní a místní znalosti věděl, že se dotyčný často dopouští krádeží, proto se na něj blíže zaměřil. Všiml si, jak míří k prostorám za pokladnami, kde si od ženy, která zde stála připravena, přebírá evidentně plnou igelitovou tašku. Okamžitě tedy zakročil. Prokázal se služebním průkazem jako policista a vyzval muže, aby mu prokázal svou totožnost. Poté, co zjistil, že igelitová taška je plná zboží, neměl pochyb. To, že má před sebou zloděje, potvrdila navíc skutečnost, že již byl tento osmadvacetiletý muž v posledních třech letech za krádeže odsouzen. Policista zadržel i jeho šestadvacetiletou společnici, která se snažila z místa utéct. Máchala kolem sebe pažemi a odmítala prokázat svou totožnost. Policista tak proti ní musel použít donucovací prostředky, když jí nasadil takzvanou odváděcí páku. Oba zadržení nakonec skončili na policejní služebně. Muž jako podezřelý z trestného činu krádeže, žena jako podezřelá ze spáchání přestupku proti majetku.
 
Napadení na ulici
 
V úterý také policisté řešili hned dva případy, ve kterém byly zcela nepochopitelně napadeny dvě mladistvé dívky.
 
V úterý kolem dvaadvacáté hodiny vyjížděli policisté na základě oznámení záchranné služby do ulice Jugoslávská v Praze 2, odkud byl hlášen případ napadení mladé, teprve šestnáctileté dívky. Na tu zaútočil jednatřicetiletý muž, který byl na místě zadržen. Dívce způsobil vážná zranění, se kterými skončila na jednotce intenzivní péče v nemocnici. Důvod jeho jednání není prozatím příliš jasný. Podle svědků z místa na ni zaútočil zcela nečekaně a bezdůvodně. Policisté zjistili, že v době činu byl s největší pravděpodobností pod vlivem omamných a psychotropních látek. Skončil na policejní služebně, kde byl obviněn z trestného činu těžké ublížení na zdraví. Následně byl umístěn v policejní cele s podnětem státnímu zástupci na vzetí do vazby. Nyní mu tak hrozí trest odnětí svobody v délce trvání od 3 do 10 let.
 
Ve stejný den, přibližně hodinu po zmíněném případu, vyjížděli policisté do pražských Vršovic, kde v Magnitogorské ulici došlo k dalšímu napadení. Terčem útoku pětadvacetiletého mladíka se zde stala sedmnáctiletá dívka. Měl ji fyzicky napadnout, strhnout na zem a kopat do hlavy. Zraněná skončila v nemocnici na chirurgickém oddělení. Mladík byl pod silným vlivem alkoholu, nadýchal kolem dvou a půl promile. Jako podezřelý z protiprávního jednání skončil na služebně.
 
Kradli trubky z lešení
 
Pachatelé končili v rukou policistů také hned následujícího dne. Ve středu kolem půl jedné hodiny ráno vyjížděli do ulice Jeseniova v Praze na Žižkově. Tady zadrželi dva muže, kteří v prostoru stavby odcizili několik ocelových trubek z lešení. Jako podezřelí z krádeže skončili na služebně.
 
Vloupal se do vozidla
 
Ve středu krátce po třetí hodině ráno oznámil operátorům na lince 158 obyvatel pražských Horních Počernic, že se v Zárybnické ulici jakýsi neznámý muž vloupal do vozidla Renault Megane. Policejní hlídka byla na místě do několika minut, pachatele zadržela a jako podezřelého z trestného činu krádeže předvedla na služebnu.
 
Zadržení sprejeři
 
Podobný osud stihl také trojici mladých lidí, kteří krátce před půl pátou ráno posprejovali plochu stěny pod sjezdem z magistrály na Karlín a Žižkov. Nastříkali zde stříbrným sprejem nápisy o rozloze několika metrů čtverečních. Policisté je na místě zadrželi a zároveň zde zajistili i tašku se zmíněnými spreji. Dvě rusky hovořící dívky (19 a 20 let) a jejich pětadvacetiletý krajan skončili na služebně jako podezřelí z trestného činu poškození cizí věci. Hrozí jim tak až jeden rok vězení.
 
Dopadený lupič
 
Kolem půl páté ráno vyjížděli policisté do ulice Lužická v Praze 2, kde došlo k loupežnému přepadení. Tady dva pachatelé zastoupili cestu třiatřicetiletému muži. Jeden z nich jej udeřil dlaní do obličeje, až upadl na zem. Poté mu jeho společník z batohu odcizil peněženku i doklady a s lupem v hodnotě bezmála dva tisíce korun utekl neznámo kam. Policisté po něm dosud pátrají. Druhého z pachatelů ale zadrželi na místě. Sedmadvacetiletý, rusky hovořící muž, skončil na služebně jako podezřelý z trestného činu loupeže, za který by ve vězení mohl pobýt 2 – 10 let.
 
Kradl plechy
 
Na služebně skončil také třiadvacetiletý mladík, kterého policisté zadrželi krátce po páté hodině ráno. Právě prováděl demontáž plechů na železničním mostě z Výtoně na Smíchov. Nyní je podezřelý ze spáchání přestupku proti majetku.
 
Kpt. Bc. Eva Stulíková 3.8.2011
 

vytisknout  e-mailem