Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Udělení dočasné ochrany

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Policie České republiky Ředitelství služby cizinecké policie (dále jen „povinný subjekt“) obdržela prostřednictvím datové zprávy žádost o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím související se současnou situací  - ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny.  

Otázka č. 1:

„Jedná se o situaci státních příslušníků Ukrajiny, kterým bylo v době před zahájením ozbrojeného konfliktu, tedy před datem 24.02.2022, odborem cizinecké policie uloženo pravomocně správní vyhoštění z území členských států EU (nikoliv z důvodu neoprávněného pobytu na území) a uděleno výjezdní vízum, kdy v průběhu platnosti tohoto výjezdního víza započal ozbrojený konflikt na Ukrajině. Tímto došlo k znemožnění návratu těchto osob na Ukrajinu. Vzhledem k výše uvedenému si dovoluji požádat o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., a to o sdělení, zda osoby ve výše popsané situaci mají nárok na dočasnou ochranu, a pokud ne, jaké mají jiné možnosti.",

Povinný subjekt sděluje, že na dočasnou ochranu má nárok jen osoba uvedená v ustanovení § 3 zákona č. 65/2022 Sb., o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace kam výše uvedený státní příslušník Ukrajiny nespadá. Taková osoba má možnost si podle ustanovení § 120a odst. 2 zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů požádat o vydání nového rozhodnutí pouze ve věci, zda vycestování cizince je možné. V případě vydání závazného stanoviska ministerstva vnitra, že vycestování není možné, policie vydá nové rozhodnutí, že vycestování není možné a ministerstvo vnitra cizinci udělí vízum za účelem strpění podle ustanovení § 33 odst. 3 zákona č. 326/1999 Sb.

Otázka  č. 2:

„Dále se jedná se o situaci státních příslušníků Ukrajiny, kteří byli v době před zahájením ozbrojeného konfliktu, tedy před datem 24.02.2022, držiteli jakéhokoli dlouhodobého víza vydaného Polskem. Dovoluji si požádat o informace, zda je v tomto případě nějakým způsobem omezena možnost získat dlouhodobé vízum za účelem dočasné ochrany na území a jak se v takových případech postupuje, tedy jaké konkrétní pobytové oprávnění na území ČR je těmto osobám vydáváno a kým.". K tomuto dotazu poskytujeme informaci, že výše uvedené osoby nepatří do okruhu osob vymezených ustanovením § 3 zákona č. 65/2022 Sb. a dočasnou ochranu jim nelze udělit.

Závěrem odkazujeme ve smyslu ustanovení § 6 zákona č. 106/1999 Sb. na skutečnost, že veškeré informace k tématu lze získat na internetových stránkách www.mvcr.cz.

Mgr. Ludmila Formerová
Ředitelství služby cizinecké policie

2. června 2022

vytisknout  e-mailem