Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Ujet se mu podařilo, uplavat už ne

„Péjáci“ honili kradené auto, ze kterého začal utíkat řidič, který pak skočil do Rokytky. Neuplaval.  

Ve čtvrtek 25. prosince přibližně dvě hodiny před půlnocí si hlídka policistů z pohotovostní motorizované jednotky všimla v Praze 9 na ulici Sokolovská vozidla Mitsubishi Eclipse, které procházelo v policejních evidencích jako kradené. Policisté se za vozidlem vydali, aby ho zastavili, s čímž se jeho řidič evidentně neztotožnil a začal ujíždět. S policejním autem v zádech, které mělo zapnuté majáky, se však řidič sporťáku nedostal příliš daleko. Během půl kilometru dlouhé honičky toho však stihl poměrně dost. Najel na chodník, prorazil dvě pneumatiky, projel policejní zátaras a dostal smyk. Z vozidla, které zůstalo po smyku stát napříč ulicí Na břehu, vyběhl a začal před policisty utíkat po svých. K jeho smůle však opět s policistou v zádech, který vyběhl z místa spolujezdce ze služebního vozidla za ním. Pronásledovaný vběhl do přilehlého parku ve směru k ulici Podvinný mlýn a utíkal podél Rokytky, kde se z ničeho nic policistovi ztratil z dohledu. Zprvu to vypadalo, že prchajícímu muži přálo štěstí, tma mu poskytla výhodu a utekl. Opak byl pravdou. Zřejmě tma stála za tím, že muž při útěku špatně došlápl, upadl a skutálel se do zmiňovaného potoka. Tam ho také policisté po chvilce našli, jak leží ve vodě a snaží se před nimi skrýt. Nutno zmínit, že se policisté nedověděli, jestli se v poslední fázi svého útěku snažil potokem uplavat.
 
Dvaatřicetiletý muž byl následně zadržen a skončil na místním oddělení police. Tam si ho převzali kriminalisté třetího policejního obvodu zabývající se automobilovou kriminalitou. Ti pak při výslechu zjistili, že muž zmiňované vozidlo odcizil tři dny před tím nedaleko Palmovky. Poté co se do něj dostal, spojil dráty spínací skříňky a s vozidlem odjel. Touto krádeží způsobil majiteli škodu přesahující sedmdesát tisíc korun.
 
Kriminalisté muže obvinili ze spáchání trestného činu krádeže a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Z druhého trestného činu byl obviněn proto, že mu bylo soudem zakázáno řízení motorových vozidel až do roku 2020. V případě odsouzení mu hrozí za uvedené jednání až pětiletý pobyt za mřížemi.
Stíhání je vedeno vazebně, protože kriminalisté dali státnímu zástupci podnět na jeho vzetí do vazby z obavy, že bude v protiprávním jednání pokračovat, což soud akceptoval.
 
por. Bc. Jan Daněk – 8. 1. 2015

vytisknout  e-mailem