Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Ujíždějící řidič dopaden

Pražská policie vůbec poprvé vyzkoušela nové zastavovací pásy. 

Včera přibližně v půl jedenácté dopoledne se policisté z pohotovostní motorizované jednotky rozhodli zastavit vozidlo tovární značky Škoda Octavia jedoucí po Jižní Spojce, které v policejních evidencích procházelo jako odcizené. Ještě před samotným pokusem o zastavení však takticky požádali další hlídky o součinnost. Během toho si jich ale řidič Octávie pravděpodobně všiml a zajel na benzinovou čerpací stanici. V okamžiku, kdy jeden z policistů přistoupil k řidiči a chtěl ho zkontrolovat, muž sešlápl plyn a začal ujíždět.
 
Řidič pronásledovaného vozu ujížděl ulicemi Vídeňská, Zálesí, Štůrová, Pod Višňovkou, U Krčského nádraží, kde se opět napojil na ulici Vídeňská, Zálesí, Mariánská, Lhotecká a Československého exilu. Během své nebezpečné jízdy nerespektoval opakované výzvy policistů k zastavení, v plné rychlosti projel několik křižovatek na červený světelný signál a z pořízeného videozáznamu je dokonce patrné, že v jednu chvíli jen o kousek minul před ním jedoucí vozidlo. Během jízdy reálně ohrozil desítky dalších účastníků silničního provozu. Na základě radiokomunikace se do pronásledování zapojily další  hlídky a policisté se na ulici Československého exilu připravili k použití zastavovacích pásů. Ty hodili přímo před kola pronásledované Octavie. Vzhledem k šíři vozovky však řidič na poslední chvíli strhnul řízení doprava a přes zastavovací pás přejel pouze levým předním kolem. Ve zběsilé jízdě tak nadále pokračoval ulicí Modřanská, přes Barrandovský most, Zlíchovský tunel, a dále ulicemi Dobříšská a Radlická. Při průjezdu touto ulicí se navíc na jedné z křižovatek nevešel mezi dvě vozidla a o jedno z nich si urazil zpětné zrcátko. Přítrž jeho zběsilé jízdy učinili až policisté z Oddělení hlídkové služby Smíchov, kteří si na piráta silnic počkali na křižovatce ulic Plzeňská a Zahradníčkova a téměř přes celou šíři vozovky natáhli zastavovací pás. Zbylou část vozovky zatarasili služebním vozidlem. V tuto chvíli již řidič neměl žádnou šanci projet a rozhodl se svou jízdu přímo před pásem ukončit. Policisté následně nebezpečného řidiče s použitím hrozby namířené střelné zbraně z vozidla vytáhli a zadrželi.
 
Následně u něj také provedli orientační zkoušku na přítomnost drog, která prokázala přítomnost Amphetaminu v těle, což naznačuje užití pervitinu před jízdou. Z evidencí policisté zjistili, že vozidlo bylo odcizeno na Lounsku ve druhé polovině března.
Ve věci již byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podílnictví a obecné ohrožení, nicméně prověřování je na samém počátku a proto se právní kvalifikace může ještě změnit. V případě odsouzení za tyto delikty by pachateli hrozil až osmiletý pobyt za mřížemi.
 
Jedinečnost tohoto policejního zákroku spočívá v tom, že pražští policisté vůbec poprvé použili k zastavení ujíždějícího vozidla nově zakoupené zastavovací pásy typu POLICE ROAD BLOCK.
 
Užití zastavovacích pásů v podmínkách hlavního města Prahy není vůbec jednoduchou záležitostí. Policisté musí ve velmi krátkém čase zohlednit hustotu pražského provozu a členitou infrastrukturu a zvážit veškeré okolnosti a možné důsledky či rizika pro ostatní účastníky silničního provozu.
 
Odkaz na webové stránky pracovníků Odboru tisku a prevence Policejního prezidia ČR k novým zastavovacím pásům naleznete zde:
http://www.policie.cz/clanek/nove-zastavovaci-pasy.aspx
 
por. Bc. Iveta Martínková – 3. 4. 2015

vytisknout  e-mailem