Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Ujížděl, utíkal, ale marně

Podezřelá posádka vozidla „zaujala“ péjáky. Ukázalo se, že jejich podezření bylo opět správné. 

Včera nedlouho po poledni si policisté pohotovostní motorizované jednotky všimli ve Spořilovské ulici protijedoucího auta. Jeho posádka byla od prvního pohledu péjákům podezřelá, a proto se za vozidlem otočili a chtěli ho zkontrolovat.

Řidič starší Octavie nejprve projížděl ulicemi Bohdaleckou, Nad Vršovskou horou a Pod Altánem v souladu s předpisy. To se ale změnilo v chvíli, kdy se rozblikaly majáky a červený nápis STOP POLICIE.

V tu chvíli jak když, nadneseně řečeno, do řidiče Octavie střelí. Znatelně sešlápl plyn a před policisty začal ujíždět, což ale netrvalo dlouho. Poměrně rasantní jízdou dojel pouze do ulice Vršovická, kde ho zaskočily stavební práce na vozovce a on zadní částí osobního auta zapadl do výkopu.

Této situace se snažili péjáci využít. Jeden z policistů vyběhl ze služebního vozu a za použití donucovacího prostředku hrozba namířenou střelnou zbraní se snažil posádku ujíždějícího auta přimět vystoupit.

Řidič Octavie se ale služební zbraně nezalekl a opět se rozjel. Nicméně v tu chvíli ho zradila technika a auto přestalo cirka po dvaceti metrech jet. Stíhaný řidič ale nelenil a vzal nohy na ramena, kdy začal utíkat do přilehlého parku.

To už byly na místě i další policejní hlídky pohotovostní motorizované jednotky, které útěkáře obklíčily a následně zadržely.

Avšak ani zadržení samotné nebylo nic jednoduchého. Dvaadvacetiletý mladík se do poslední chvíle nasazení pout bránil natolik vehementně, že policisté museli použít donucovací prostředky v podobě hmatů, chvatů, kopů a teleskopického obušku.

Můžeme se důvodně domnívat, že se na houževnatosti zadržovaného podepsaly nemalou měrou také drogy. Při následném prošetřování totiž policisté mladíka podrobili testu na přítomnost omamných látek, který měl pozitivní výsledek a prokazoval přítomnost pervitinu. To byl také jeden z důvodů, proč se mladík snažil policistům ujet.

Druhým důvodem pak bylo, že řídil vozidlo, které jeho oprávněnému majiteli někdo odcizil přibližně před deseti dny.

Dvaadvacetiletý mladík a jeho třiadvacetiletá spolujezdkyně následně skončili na policejní služebně pro podezření z trestného činu neoprávněné užívání cizí věci, mladík ještě pro ohrožení pod vlivem návykové látky.

Za tyto delikty jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

por. Mgr. Tomáš Hulan 18. 3. 2016

vytisknout  e-mailem