Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ukončení prověřování případu "BABYBOXU"

Ostravští kriminalisté ukončili prověřování věci ublížení na zdraví 

Ostravští kriminalisté ukončili prověřování věci ublížení na zdraví. Dne 26.1.2009, kolem 16.00 hodiny, bylo v babyboxu nalezeno zhruba tříměsíční dítě. Dne 2.2.2009 zahájil ostravský policejní komisař úkony trestního řízení pro trestný čin ublížení na zdraví. K prověřování okolností činu došlo na základě zjištění zranění děvčátka, konkrétně byla zjištěna zlomenina končetiny.

V průběhu prověřování byla zjištěna totožnost dítěte i jeho matky. Ve věci podaly vysvětlení zúčastněné osoby, rodiče i babička dítěte. Žádná z těchto osob si však nebyla vědoma vzniku zranění a všechny vylučovaly úmyslné způsobení zlomeniny. Prověřování však proběhlo také v sousedství původního místa pobytu dvojice. Ani další osoby si však nevšimly, že by dítě bylo trestáno, bylo mu ubližováno nebo s ním někdo nešetrně zacházel. Též ošetřující lékařka holčičky nezjistila známky bití, týrání, rodiče s dítětem chodili k lékaři řádně a včas. Podaná vysvětlení osob doplnil také vyžádaný znalecký posudek.
Ze závěrů soudního znalce (z oboru zdravotnictví) lze konstatovat, že ke zlomenině ruky došlo s největší pravděpodobnosti před vložením dítěte do babyboxu. Úraz zřejmě vznikl díky přímému násilí, nárazu tupého předmětu na horní konec zraněné kosti, nebo nárazem končetiny o tupý předmět. Ke vzniku zlomeniny však mohlo dojít násilím úmyslným či neúmyslným, obojí je možné. Méně pravděpodobný je také vznik zlomeniny v důsledku nepřímého násilí, pákou se zapřením o horní konec kosti do tupého pevného předmětu (tyče - „šprušle“ postýlky). Jednalo se o zlomeninu jednorázovou, nebylo shledáno známek opakovaného násilí.
Ke spáchání trestného činu je, mimo jiné, nutné také naplnění všech znaků skutkové podstaty trestného činu. Jedním ze znaků je také zavinění. V konkrétním případě ublížení na zdraví trestní zákon stanovuje úmyslné zavinění. Vzhledem ke zjištěným skutečnostem nebylo prokázáno úmyslné zavinění, tudíž nebyl naplněn znak skutkové podstaty trestného činu. Policejní komisař věc ublížení na zdraví odložil, neboť ve věci nejde o podezření z trestného činu.
 

vytisknout  e-mailem