Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení prověřování výbuchů muničních skladů ve Vrběticích

Policie České republiky, Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), odložila podle § 159a odst. 5 trestního řádu prověřování věci týkající se výbuchů muničních skladů ve Vrběticích, které nastaly 16. října 2014 a 3. prosince 2014 a způsobily smrt dvou českých občanů a škodu převyšující 1 miliardu Kč. Dalším škodám se podařilo zabránit díky zásahu složek Integrovaného záchranného systému, který řídilo Krajské ředitelství police Zlínského kraje. 

NCOZ ve svém rozhodnutí konstatovala podíl ruské vojenské rozvědky na způsobení výbuchů a smrti českých státních příslušníků, včetně toho, že nejde o ojedinělou akci, ale o součást dlouhodobého diverzního působení ruské vojenské rozvědky na území Evropské unie a Ukrajiny. 

Policejní orgán považuje za prokázané, že výbuchy obou skladů ve Vrběticích provedli příslušníci ruské vojenské rozvědky, Hlavní správy generálního štábu Ozbrojených sil Ruské federace, známé pod zkratkou GRU, jejichž motivem bylo zabránit dodání zbraní a munice do oblastí, kde ruská armáda prováděla své operace. Ruská vojenská rozvědka měla prostředky ke způsobení výbuchů, včetně osob, které za tímto účelem přicestovaly z Ruska a ihned poté odcestovaly zpět, a navíc, dle zjištění NCOZ, disponovala detailními informacemi o uskladněném zboží, jeho pohybu i jeho konečném uživateli. Pachateli byli dle zjištění Národní centrály proti organizovanému zločinu příslušníci jednotky 29155 určené k provádění diverzních operací v zahraničí spadající pod 161. centrum přípravy specialistů zvláštního určení GRU.

Pro další postup policejního orgánu chybí některé informace, zejména k pohybu jednotlivých příslušníků GRU na území ČR, ve skladech ve Vrběticích. Lze jen předpokládat, jaké úkoly plnili jednotliví příslušníci nacházející se v ČR a okolních zemích, případně kolik dalších příslušníků ruských ozbrojených sil a jejich spolupracovníků se na útoku podílelo.

Protože podezřelí se zdržují v Rusku a orgány Ruské federace odmítly splnit požadavky vznesené Českou republikou cestou mezinárodní právní pomoci, s odůvodněním, že by vyřízení české žádosti mohlo poškodit svrchovanost, veřejný pořádek a důležité zájmy Ruské federace, není možné získat potřebné informace, kterými disponuje ruská armáda a ruské tajné služby. Byly vyčerpány možnosti získat další důkazy v České republice, případně v zemích, které vyhověly českým žádostem o právní pomoci. Policejní orgán kvůli tomu nemůže získat další informace, které by umožňovaly zahájení trestního stíhání, a z tohoto důvodu rozhodl o odložení věci.

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu věc prověřovali v rámci společného vyšetřovacího týmu s policisty z Velké Británie a úzce spolupracovali s policejními orgány z Ukrajiny a USA. Prověřování dále probíhalo i ve spolupráci s dalšími bezpečnostními složkami České republiky a v zahraničí s tím, že další dílčí poznatky zejména o pohybu a použité identitě zájmových osob byly vyžadovány cestou mezinárodní justiční spolupráce na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Bulharsku, Rakousku, Nizozemí a Řecku.

plk. JUDr. Jiří Mazánek
ředitel NCOZ SKPV 
29. dubna 2024

vytisknout  e-mailem