Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Ukradli přes třicet aut

HODONÍNSKO: Dva zloděje oktávek odhalil česko-slovenský tým policistů. 

 Hodonínští kriminalisté spolu se svými kolegy z okolních okresů a Slovenské republiky se zasloužili o odhalení a dopadení dvojice pachatelů ve věku 23 a 25 let, kteří se zaměřovali na krádeže osobních vozidel. Pole jejich působnosti bylo na území Hodonínska, Břeclavska, Brněnska, Uherskohradišťska a také Slovenska. Policisté jim celkově prokazují odcizení nebo pokusů o odcizení 33 vozidel (25 na území ČR a 8 na území SR). Jednalo se zejména o vozidla Škoda Octavia, ale také v menší míře jiné značky jako Škoda Superb, Volkswagen nebo Ford. Celková škoda, kterou napáchali odcizením aut na území ČR je 2,5 milionu korun a dalších 400tisíc na vozidlech, které se pokusili ukrást.

Jejich činnost je datována od června 2014, kdy na našem území došlo k první krádeži, kterou mají na svědomí právě tito pachatelé. Auta kradli v různých časových intervalech a na různých místech. Auta kradli až do prosince 2014, kdy byli i s ukradenou oktávií zadrženi slovenskými policisty na jejich území (viz videoukázka).
Od prvopočátku pracovali hodonínští kriminalisté se svými protějšky ze sousedních okresů. Vzájemně si vyměňovali získané informace a poznatky z případů a skládali je do pověstné mozaiky. V případu sehráli důležitou roli také pořádkoví a dopravní policisté, kteří pachatele náhodně několikrát kontrolovali při silničních kontrolách a na jiných místech. Všechny tyto poznatky a zjištění vedly ke konkrétním osobám, tedy podezřelým. Ukázalo se, že pachatelé pocházejí ze sousedního Slovenska, kde také páchají stejnou trestnou činnost. Do rozkrytí případu se tak vložili i slovenští policisté a s našimi úzce spolupracovali, což také vedlo k úspěšnému dopadení dvojice pachatelů.
Oba pachatelé jsou v automobilové problematice velmi zruční a nebylo pro ně velkým problémem překonat zabezpečení vozidel a následně s ním odjet. Auta si vybírali náhodně nebo byly vozy předem objednány podle typu a barvy. Po krádeži vozidla osadili náhradními registračními značkami a odstavovali na místa, kde čekali, jestli nebude aktivní satelitní vyhledávání vozidel. Po nezbytně nutné době je převáželi odběratelům nebo do pronajatých objektů, kde je rozebírali na náhradní díly. Auta odcizená v ČR následně prodávali v SR a naopak. Při své činnosti byli velmi obezřetní, měnili svá bydliště, doprovodná vozidla i mobilní telefony. Utržené peníze používali na svoji osobní potřebu nebo na zaplacení dlužných částek.
Z odcizených vozidel se jich doposud podařilo dohledat pět a po dalších se pátrá. Kromě toho policisté dohledali také některé věci z odcizených vozidel, které se pachatelům nehodili. Mezi nimi bylo například rybářské vybavení, reproduktory, autosedačka, a jiné, které byly následně vráceny původním majitelům. Trestní řízení je proti nim vedeno pro trestné činy Krádež, Poškození cizí věci, Neoprávněné užívání cizí věci.

 
por. Bc. Petr Zámečník, 7. 5. 2015

vytisknout  e-mailem