Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Ukrajinec podváděl

Litoměřice, Ústí n/L – Drzost pětatřicetiletého Ukrajince neznala mezí.  

Litoměřičtí policisté cizinecké policie se tento týden během úředních hodin nestačili divit. Jako každé pondělí a středu tu policisté a úředníci na místě bývalého oddělení cizinecké policie, dnes skupiny povolování pobytu, vyřizují žádosti cizinců o prodloužení pobytu na našem území nebo vyřizování a zajišťování dokladů s tím spojených. Ve středu 3. března 2010 přesně v poledne přišel k přepážce pětatřicetiletý Ukrajinec s žádostí o prodloužení pobytu. Policistovi za přepážkou předložil svůj cestovní doklad. Policista okem znalce doklad prozkoumává, když se mu zrak zastaví na razítku se státním znakem Ukrajiny a na datu platnosti dokladu. Jeho dlouholeté zkušenosti a policejní intuice mu říká, že tu něco není v pořádku. Razítko jako by do dokladu nepatřilo, a také číslice data platnosti jaksi neladí se stejnými ukrajinskými doklady.

Na řadu tedy přichází expertíza u ústeckých cizineckých specialistů na odhalování padělaných a pozměněných dokladů. Vyřknutým ortelem specialisté potvrdili domněnku litoměřického policisty. Razítko bylo do dokladu přidáno kýmsi, kdo chtěl uměle prodloužit platnost ukrajinského dokladu. Celý tento zásah měl za cíl jediné, umožnit cizinci strávit legálně na území Česka následující léta.

Ukrajinci jeho pokus zůstat v České republice nevyšel. Policisté ho usadili do cel, odtud v pátek 5. března 2010 putoval rovnou k litoměřickému okresnímu soudu. Za trestný čin padělání a pozměňování veřejné listiny mu hrozí strávit ve vězení až tři roky, pak bude muset Česko opustit.

vytisknout  e-mailem