Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Umístění mobilních zábran u Velvyslanectví Ruské federace

Žadatel se domáhal poskytnutí informace ke sdělení účelu rozmístění mobilních zábran za oplocením Velvyslanectví Ruské federace na nám. Pod Kaštany, Praha 6. Na základě jakého rozhodnutí bylo tak učiněno a jak dlouho budou zábrany rozmístěny u zastupitelského úřadu. 

Mobilní kovové zábrany byly rozmístěny na části vnějšího perimetru Velvyslanectví Ruské federace, na základě současného stavu mezinárodní bezpečnostní situace, za účelem splnění požadavků na zvýšenou ochranu všech chráněných objektů vyplývajících z Unesení vlády č. 261/2016, o opatřeních k vyhlášení prvního stupně ohrožení terorismem, a za účelem splnění zvláštní povinnosti České republiky učinit všechna vhodná opatření k ochraně objektů zahraničních diplomatických misí podle čl. 22 Vyhlášky ministra zahraničních věcí č. 157/1964 Sb., o Vídeňské úmluvě o diplomatických stycích, směřující k zabránění před vniknutím nebo poškozením chráněného objektu a k zabránění jakémukoliv rušení klidu mise nebo újmě na její důstojnosti.  

Vzhledem k tomu, že zastupitelský úřad Ruské federace je chráněným objektem, rozhodl o přijatých opatření na základě výše uvedených důvodů, útvar Ochranné služby Policie České republiky, do jehož působnosti spadá zajištění bezpečnosti chráněných objektů a prostorů dle ustanovení § 48 odst. 1 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky v závislosti na bezpečnostní situaci a možné míře ohrožení. Doba trvání a rozsah bezpečnostního opatření ze strany Policie České republiky nejsou konkrétně stanoveny a budou podléhat bezpečnostní situaci a míře bezpečnostních hrozeb tak, aby nebyl narušen chod diplomatické mise.

kpt. JUDr. Julie Zábojníková

vytisknout  e-mailem