Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Umístění zábran na příjezdových komunikacích v Olomouci

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požadoval poskytnutí následujících informací:

žádám o informace podle zák. 106/1999 Sb. ohledně “pokynu Policejního prezidia - umístění zábran na příjezdových komunikacích k Hornímu a Dolnímu náměstí v Olomouci k zabezpečení místa s vysokou intenzitou shromážděných osob a prohlídky místa samého - požadavek na umístění zábran průjezdu těžkých nákladních vozidel.”

• Sdělte mi prosím i čísla jednací a dokumenty, kterých se dožadované informace týkají.

Opatření proběhlo v Olomouci ve dnech Vánočních trhů roku 2018 a oslav příchodu Nového roku 2019.

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a sdělila žadateli, že Policejní prezidium České republiky nevydalo žádný pokyn k umístění technických prostředků na příjezdových komunikacích k Hornímu a Dolnímu náměstí v Olomouci.

Povinný subjekt nad rámec předmětné žádosti o informace sdělil, že v obecné rovině může žádosti částečně odpovídat pokyn policejního prezidenta ke zvýšeným bezpečnostním opatřením přijatým v souvislosti s vyhlášením prvního stupně ohrožení terorismem.

Tento pokyn je pravidelně aktualizován v návaznosti na významné události (např. právě na období vánočních svátků na přelomu roku 2018 a 2019). Poslední změna pokynu proběhla dopisem ze dne 21. listopadu 2018, kde je k této problematice uvedeno následující:

"Jednou z primárních aktivit krajských ředitelství policie během vánočního období by měla být prevence, a proto Vaše snahy směřujte k maximální viditelnosti výkonu služby a minimalizaci bezpečnostních rizik při akcích s vysokým výskytem osob. Z tohoto důvodu na vytipovaných místech tzv. měkkých cílů doporučuji zvážit potřebnost případného umístění technických prostředků k omezení průjezdu silniční dopravy, přičemž v tomto ohledu očekávám intenzivní spolupráci s představiteli místní samosprávy, provozovateli tzv. měkkých cílů a dalšími složkami integrovaného záchranného systému."

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 17. 5. 2019

vytisknout  e-mailem