Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Únava za volantem z vedra je zrádná

NÁCHODSKO – V pondělí bourali dva motoristé kvůli mikrospánku. 

Teplé počasí přináší pro řidiče nástrahy v podobě větší únavy, kterou mohou pocítit při řízení vozidel. Když je řidiči za volantem příliš velké vedro, dostaví se dříve malátnost a pak hrozí nebezpečí mikrospánku, stejně jako se to přihodilo dvěma motoristům na Náchodsku. Oba dva bourali za bílého dne.
 
Auto skončilo v příkopu
První nehodu vyjeli vyšetřovat dopravní policisté před druhou hodinou odpoledne k Červenému Kostelci. Mezi obcemi Červená Hora a Stolín havaroval vůz Ford Mondeo. Při průjezdu levotočivou zatáčkou 50letého řidiče, který jel ve vozidle sám, s největší pravděpodobností přemohl na kratičký okamžik mikrospánek, vyjel na krajnici a pak v pravém příkopu havaroval. Při dopravní nehodě utrpěl lehké zranění. Alkohol byl u řidiče na místě vyloučen dechovou zkouškou. Technická závada zjištěna ani uplatněna nebyla. Na voze Mondeo vznikla hmotná škoda 200.000 korun.
 
Nehodu odnesla čtyři vozidla
Druhá nehoda, na které se podílel rovněž mikrospánek, dopadla o poznání hůře, neboť řidiče potkala na frekventované silnici. K nehodě došlo deset minut po třetí odpoledne na silnici I/33 mezi Jaroměři a Černožicemi. 56letý řidič Opelu Vectra, který jel směrem na Hradec Králové, zřejmě na krátký okamžik usnul, přitom vjel plynule do levé části vozovky, kde se střetl s protijedoucím vozem Ford Mondeo. Mondeo jedoucí směrem na Náchod za sebou táhlo na tažné tyči Ford Transit. Opel nejprve zachytil přední částí o levý bok Mondea a pak narazil do levého boku Transitu. Po nárazu dostala obě vozidla spojená tyčí smyk a Mondeo ještě zachytilo o levý bok vozu Audi, které projíždělo v protisměru na Hradec Králové.
 
Při dopravní nehodě utrpěl těžké zranění řidič Vectry a byl letecky transportován do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, jeho spolujezdec byl zraněn lehce, lehké zranění utrpěla i řidička Transitu. Požití alkoholu bylo u všech řidičů hned na místě vyloučeno dechovou zkouškou. Technická závada žádného z vozidel jako příčina nehody zjištěna ani uplatněna nebyla. Hmotná škoda na vozidlech byla odhadnuta na 170.000 korun.
 
 
Obě dopravní nehody policisté dále vyšetřují. V souvislosti s nimi ale velice apelují na řidiče, aby v teplém počasí nepřeceňovali svoje síly. Slunce a vedro zvyšuje únavu a zároveň snižuje schopnost soustředění a rychlých reakcí na události v silničním provozu. Pokud cestujete na delší vzdálenosti, je lepší si trasu rozdělit na menší úseky a dělat zastávky, na kterých je možné vystoupit z vozu, protáhnout se, popřípadě osvěžit nějakými nápoji.
 
Mikrospánek přichází nečekaně a unavený řidič může být jak sobě tak všem okolním účastníkům provozu velmi nebezpečný.
 
Por. Mgr. Eva Prachařová
27. 5. 2014 v 10. 30 hodin
Odkazy do noveho okna

Náchodsko

26. 5. Jaroměř 

Detailní náhled

Náchodsko

26. 5. Červená Hora 

Detailní náhled

Náchodsko

26. 5. Červená Hora 

Detailní náhled

Náchodsko

26. 5. Jaroměř 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem