Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Unikátní policejní akce „STANNUM“

Z noci na dnešek proběhla policejní akce zaměřená zejména na nelegální migraci a pobyt cizinců.  

Od včerejší desáté hodiny večer do dnešní třetí hodiny ráno proběhla policejní akce s krycím názvem „STANNUM“. Akce byla zaměřená především na odhalování nelegální migrace, nelegální pobyt a problematiku s tím spojenou. Nicméně policisté během kontrol nepřehlíželi ani další protiprávní jednání, jako je odhalování řidičů pod vlivem alkoholu nebo drog a odhalování přestupků v dopravě. Například kontrolovali překročení nevyšší povolené hmotnosti vozidel, ale také se zaměřili na kontrolu vozidel Taxi a ostatních vytipovaných zájmových vozidel. Hlavním organizátorem akce byli policisté z cizinecké policie, s nimiž ale velice úzce spolupracovali i dopravní policisté, policisté z pohotovostní motorizované jednotky, speciální pořádkové jednotky a také kriminalisté. Velkou měrou se však na tomto opatření podíleli i pracovníci celní správy, strážníci městské policie, zaměstnanci magistrátu hlavního města Prahy a vzhledem k problematice cizinců, také tlumočníci. Celkem se tedy této ojedinělé policejní alce zúčastnilo 110 osob. V souvislosti s akcí policisté na Cínovecké ulici ve směru z centra svedli provoz do jednoho jízdního pruhu tak, aby mohli snadněji zastavovat vytipovaná vozidla. Na jednotlivých stanovištích pak policisté měli nejrůznější policejní techniku, jako je zařízení k lokalizaci kradených vozidel, rentgen k vypátrání osob ukrytých v útrobách vozidel, váhy a další technické vybavení. V případě potřeby byly na každém stanovišti připravená stíhací vozidla vybavená zastavovacími pásy pro případ, že by některý z řidičů nerespektoval pokyn k zastavení. Pro krajní případy byl také povolán vrtulník s termovizí, který byl připraven kdykoliv vzlétnout. Kromě toho měli strážníci městské policie na jednom ze stanovišť speciální tým Taxi.
 
Již během samotného přesunu na stanoviště jeden z členů velitelského štábu prostřednictvím videokamery umístěné na palubní desce jeho vozu zadokumentoval protiprávní jednání. Řidič před ním jedoucího vozidla značky Mercedes si totiž ve chvíli, kdy spatřil velký počet policistů na stanovišti, vyměnil místo se spolujezdcem. Během kontroly poté policisté zjistili, že původní řidič vozidla měl blokaci řidičského oprávnění, proto neměl za volantem co dělat a dopustil se tak přestupku v dopravě, za který mu nyní ve správním řízení hrozí pokuta ve výši až 50.000 korun a zákaz řízení až na dva roky.
 
Během akce se dále policistům podařilo zkontrolovat 153 motorových vozidel a v nich 265 osob. Odhalili 11 případů, kdy měli řidiči na svých vozidlech padělanou dálniční známku. Celkem 5 řidičů mělo pozitivní orientační dechovou zkoušku na alkohol. Dále policisté zjistili a následně oznámili příslusnému správnímu orgánu 9 dopravních správních deliktů, nebo přestupků, kdy řidiči porušili některou ze svých zákonem stanovených povinností.  V blokovém řízení policisté vyřešili protiprávní jednání 68 osob a celková výše vybraných pokut dosahuje k částce šedesáti tisíc korun. V šesti případech byly řidičům uložené kauce v celkové hodnotě 185.000 korun. Kromě toho také policisté v osmi nákladních vozidlech nalezli 71 cizinců, kteří se na našem území zdržují sice legálně, nicméně kriminalistům byly předány poznatky, že se tyto osoby na našem území pohybují.
 
por. Bc. Iveta Martínková – 24. 4. 2015

vytisknout  e-mailem