Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Ležící člověk nemusí být vždy opilý

BLANENSKO: Je potřeba nejprve řešit zdravotní stav člověka a teprve poté veřejný pořádek. 

     V poslední době přibývá případů, kdy lidé volají na policii s tím, že někde v parku nebo u obchodního centra viděli ležet  člověka, u kterého měli pocit, že je pod vlivem alkoholu. Lidé si však neuvědomují, že je v těchto okamžicích nejnutnější řešit jeho zdravotní stav a to, zda není v ohrožení života a teprve potom, zda tento člověk nenarušuje veřejný pořádek.
 
    Modelový případ se stal před několika týdny v Boskovicích u autobusového nádraží, kam přijeli policisté na zavolání jednoho z místních lidí, že na zemi se válí opilec, kterého se oznamovatel dokonce pokoušel marně stavět na nohy. Muž byl naštěstí jen opilý, nadýchal 3,26 promile. Ležel však zcela bezvládně na zemi a nekomunikoval, takže na místo policisté museli přivolat zdravotníky, aby vyloučili otravu alkoholem nebo další zranění. Při tom ale vznikla půlhodinová prodleva, která mohla být závažná, pokud by u muže nešlo jen o opilost.
 
    Může se opravdu stát, že ležící člověk není jen alkoholik, který se zpil do němoty, ale nemocný člověk, kterého přemohl záchvat či infarkt. Rádi bychom tedy požádali veřejnost, aby lidé v situaci, kdy někde vidí bezvládně ležet člověka, který nekomunikuje, raději nejprve volali záchranku a teprve potom policisty. Prvotní na místě je ovšem zjistit, zda člověk dýchá a případně ihned zahájit resuscitaci.
 
   por. Mgr. Iva Šebková, 8.1.2012
 

vytisknout  e-mailem