Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Alkohol nepatří ani za řídítka

BŘECLAVSKO: Policisté šetří několik případů, kdy cyklisté jízdu nezvládli.  

Břeclavsko - V poslední době se často na Břeclavsku setkáváme s dopravními nehodami, kde figurují cyklisté. Zarážející jsou případy, kdy lidé vyjíždějí na silnice a jsou značně posilněni alkoholem. Cyklisté jsou také řidiči - i když nemotorových vozidel – a tudíž pro ně platí zákonem stanovené povinnosti. Jednou z nich je právě vyhnout se alkoholickým nápojům.

Alkoholem ovlivněný cyklista reaguje pomaleji a má samozřejmě zhoršené reakce a odhad vzdálenosti. Po požití několika skleniček ostřejšího moku dochází navíc k poruše rovnováhy, což může na silnici znamenat velké riziko. Zkrátka a jasně – alkohol nepatří nejen za volant, ale nepatří ani za řídítka!
 
Tento týden řešili dopravní policisté nehodu, kdy jedním z účastníků byl cyklista, kterému odborné měření na alkohol vykázalo hodnotu přes 2 promile v dechu. Ještě větším rekordmanem se stal cykloturista, který poznával místní region a rovnováha na jízdním kole mu činila značné problémy. Policisté se nedivili, že s naměřenou hodnotou přes 2, 6 promile jízdu nezvládl a na silnici upadl.
Cyklisté si bohužel neuvědomují, že za uvedené nezodpovědné jednání je čeká také sankce. Když řídí jízdní kolo ve stavu vylučujícím způsobilost, kterou si přivodí požitím alkoholického nápoje nebo jiné návykové látky, může jim být za uvedený přestupek uložena pokuta od 25 tisíc až do 50 tisíc korun.
por. Mgr. Kamila Haraštová, 24. května 2013
 cyklisté.wav
 

vytisknout  e-mailem