Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Cyklisté na silnicích

BŘECLAVSKO: Mnohdy hazard se životem. 

Břeclavsko - Policisté stále apelují na cyklisty, aby nepodceňovali povinné vybavení kola a zejména dobré osvětlení. Právě na podzim bývá ráno dlouho šero a vpodvečer se začíná brzy stmívat. Kontrolám cyklistů se věnujeme pravidelně, ale pořád se setkáváme s tím, že lidé nemají správně vybavená jízdní kola a na zhoršenou viditelnost nejsou připraveni. Chybí jim přední bílé světlo, zadní červené světlo či tolik důležité odrazky. Přitom zásada – vidět a být viděn - je velice výstižná. Chybějící či slabé osvětlení může mít za snížené viditelnosti fatální následky. Řidiči motorových vozidel cyklisty zahlédnou na poslední chvíli, ale to už nestačí dobře zareagovat. Bohužel v letošním roce již evidujeme smrtelnou dopravní nehodu, kdy neosvětlená mladá cyklistka přišla o život.

O tom, že s cyklisty bývá mnohdy těžké pořízení, svědčí také alkohol za řídítky. Není výjimkou, že přistihneme silně podnapilé cyklisty kličkující na frekventovaných silnicích, kteří jsou arogantní a neuvědomují si, že ohrožují nejen sebe, ale i ostatní.
 
Touto cestou chceme cyklisty upozornit, že se při kontrolách zaměříme na výbavu jejich jízdních kol a budeme udělovat za prohřešky blokové pokuty. Také připomínáme rodičům, že některé děti při jízdě do školy nepoužívají ochrannou přilbu.Vysvětlete jim, prosím, že helma může v kritických situacích zachránit život!
 
por. Mgr. Kamila Haraštová, 18. září 2015

vytisknout  e-mailem