Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Řidič se posilnil pervitinem a ujížděl hlídce

BŘECLAVSKO: Riskantní jízdou ohrožoval celé okolí.  

Mikulovsko - Honička jako z akčního filmu se odehrála v sobotu 10. května v odpoledních hodinách. Ve Valticích na ulici Mikulovská zastavovali dopravní policisté  řidiče osobního vozidla Opel Corsa. Ten začal najíždět k okraji, ovšem najednou sešlápl plynový pedál a z místa ujel.

Policisté okamžitě začali auto pronásledovat - a to za použití světelného i zvukového výstražného zařízení. O této situaci bylo vyrozuměno operační středisko. Bylo jasné, že ve vozidle jsou ještě další spolucestující. Řidič nedbal žádného policejního pokynu a jel směrem na Sedlec, kde odbočil na polní cestu. Vysokou rychlostí pokračoval na Mikulov a u penzionu Mlýn najel zpět na silnici. Svojí agresivní a bezohlednou jízdou ohrožoval řidiče v protisměru, kteří byli nuceni uhýbat na okraj vozovky. Stejně tak ohrožoval cyklisty. Někteří museli dokonce sesednout z kola a uskakovat do travnatého porostu. Během cesty celou dobu bránil   služebnímu vozidlu v předjetí. Do akce byl dokonce nasazen vrtulník k monitorování ujíždějícího vozidla. Honička trvala více než dvacet minut. Řidič oplu nakonec svůj závod vzdal a vozidlo odstavil na louce u obce Sedlec. Celá osádka se pak rozprchla. Díky rychlému zásahu policistů, však daleko neutekli. Teprve devatenáctiletého řidiče muži zákona zadrželi a spolu s ním putovali na služebnu i další členové osádky – dvě dívky a jeden muž.
 
Jak se ukázalo, mladík za volantem je uživatelem drog. Provedený test pouze potvrdil užití drogy před jízdou. Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání a obvinil bezohledného řidiče pro zločin obecného ohrožení. Za takové jednání mu může soud uložit až osmiletý pobyt za mřížemi. Ze strany vyšetřovatelů ovšem nadále probíhají úkony vztahující se k popsané události a policisté dokonce podali návrh státnímu zástupci na vzetí obviněného do vazby.
 
Je smutné, že i když se právě v těchto dnech velmi intenzivně poukazuje na nebezpečí ze strany zdrogovaných řidičů, někteří jsou stále nepoučitelní. Vždyť je to pouze několik dní od tragické nehody, kdy se naše kolegyně pokusila zastavit ujíždějícího řidiče, který ji smrtelně zranil. A jak je patrné z tohoto případu, bezpáteřné počínaní řidičů se nevyhýbá ani našemu regionu. Tentokrát se celá událost naštěstí obešla bez újmy na zdraví.
 
por. Mgr. Kamila Haraštová, 12. května 2014

vytisknout  e-mailem