Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Pozor na zloděje

BRNO VENKOV: Seniorka z Odrovic přišla o celoživotní úspory 

 Na Brněnsku se v minulých dnech objevila nemálo případů okradení občanů přímo v jejich bytech. Pachatelé této trestné činnosti se zaměřují především na starší občany. Pod různými záminkami se snaží vloudit do jejich příbytků. Často se představují jako pracovníci elektráren, vodovodů či telekomunikačních firem. Přicházejí také s nabídkou prodeje zboží, výrobků podporovaných reklamou v mediích. Podvodně vystupují také jako úředníci či revizní technici. Zazvoní také u domu se zprávou o nemalé výhře. Když je občané pozvou do bytu, v nestřeženém okamžiku obyvatele domu okradou. Zpravidla o nemalé finanční částky. Požádají o vodu, rozměnění peněz na vyplacení výhry či vrácení přebytku za pravidelné platby. Takto získávají informace o skrýších hotovosti občanů. Pak občanovi v nestřeženém okamžiku nenávratně odcizí všechny úspory.

Jejich úspěšnost bych dokumentuje případ z minulých dní. Žena velmi příjemného vzhledu a slušně vystupující, zazvonila u domu osmasedmdesátileté seniorky v Odrovicích a namluvila jí, že nese přeplatek za chybně odvedenou daň z nemovitosti. K vrácení peněz potřebovala ovšem rozměnit dvě pětitisícovky. Důchodkyně pozvala paní do domu. Sáhla do svých úspor a ochotně rozměnila. Pachatelka pak využila nepozornosti staré paní a všechny úspory odcizila. Získala tak stotisícovou částku.

Policie radí občanům, aby do domu či bytu nevpouštěli cizí osoby. Pracovníci firem jako jsou elektrárny, plynárny vodovody a kanalizace jsou vybaveni průkazy, kterými prokazují příslušnost k dané firmě. Zpravidla přijíždějí služebními automobily, které jsou výrazně označeny. Občané nemusí stydět a při a jakékoliv pochybnosti případného pracovníka požádat o předložení průkazu. Na místě je také poznamenání si údajů o pracovníkovi, vozidle a jeho registrační značce. Občané si také mohou na dispečinku firem telefonicky ověřit, zda firma pracovníka do jejich domu vyslala. Až potom pracovníka do domu vpustit. Opatrnost a obezřetnost je vždy na místě.

Policisté zároveň vyzývají občany, aby bez odkladu při jakékoliv pochybnosti a pohybu podezřelých osob po obci kontaktovali Policii ČR. Na telefonním čísle 158 jsou policisté připraveni vždy pomoci.

por. Bohumil Malášek

Popis pachatelky: stáří asi 40 až 50 let, výška asi 165 cm, plnoštíhlá postava, kulatý obličej, krátké vlnité tmavě hnědé vlasy, oblečena do černého sametového kostýmu. Pravděpodobně přijela osobním autem tmavé barvy

Identikit pachatelky krádeže z Odrovic: viz příloha zprávy

Odkazy do noveho okna

ident_odrovice

ident_odrovice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem