Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Malé opakování neuškodí – pro přepravce a řidiče kamiónů

NÁCHODSKO - První prázdninové dny bylo na silnicích "veselo", ohleduplnost a více pozornosti schází 

alkoholtest
Prázdninové dny lákají k uvolněnému chování, a to bohužel i na silnicích. Hned první víkend policisté na Náchodsku zpracovávali rovnou desítku dopravních nehod. Většina z nich měla společného jmenovatele, a tím byla nepozornost. Šest lidí bylo při nich zraněno, všichni naštěśtí pouze lehce. V jednom případě pomáhla řidič za volantem i alkohol.

Mladý muž ve věku 21 let sedl v sobotu 29. června v časných ranních hodinách za volant vozu Rover 200, a to i přesto že vůbec nevlastní řidičský průkaz. Jenže měl smůlu, auto mu po pár kilometrech přestalo pro technickou závadu jet a byl nucen přivolat pomoc. Policejní hlídce, která na místo přijela pak přiznal, že automobil řídil i když pil předtím alkohol. Do přístroje nadýchal 1, 42 promile. Řidiče neřidiče čeká peněžitý trest a až dvouletý zákaz řízení.

kolona vozidel v obciNa silnicích se v příštích dnech a týdnech budou ve zvýšené míře pohybovat také výletníci a turisté. Proto o víkendech a svátcích z vozovek zmizí nákladní automobily, samozřejmě kromě těch, které mají zvláštní povolení. Všichni účastníci silničního provozu, tedy nejen řidiči motorových vozidel, ale i cyklisté a chodci by pak měli pamatovat na vzájemnou ohleduplnost.

Připomínáme proto přepravcům a řidičům kamiónů, že od 1. července do 31. srpna, tedy v době prázdnin, platí na dálnicích a na silnicích I. třídy omezení jízdy některých vozidel. V pátek toto omezení platí od 17.00 do 21.00 a v sobotu od 7.00 do 13.00 hod. Celoročně také platí i omezení jízdy některých vozidel v neděli a ostatních dnech pracovního klidu v době od 13.00 do 22.00 hod (viz § 43, zák. č. 361/2000 Sb.).
 
A pro, ty, kteří to snad ještě nevědí, tak opakujeme, že od 1. 7. 2011 platí v sousedním Polsku nový způsob placení mýtného, více se dozvědí na internetových stránkách: www.viatoll.pl
 
por. Mgr. Eva Prachařová
1. 7. 2013
 

 

vytisknout  e-mailem