Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vloupání do rekreační chaty

NÁCHODSKO – Léto láká chataře i nezvané návštěvy 

Noční nevítané návštěvy rekreační chaty na Náchodsku se dočkala majitelka z Pardubic. V blíže neurčené době od neděle 18. do neděle 25. května 2014 její rekreační chalupu vykradl dosud nezjištěný zloděj.
 
Na nezvanou návštěvu přišla majitelka teprve poté, co po týdnu znovu dorazila na chalupu. To už byl zloděj ovšem bůhvíkde. Pachatel vylomil venkovní dřevěný rám se sítí proti hmyzu a vysadil okno na toaletu, u kterého si s největší pravděpodobností povšiml, že je ponechané v poloze ventilace.
 
Z chaty pak poberta odcizil elektroniku, jídlo a alkohol. Majitelce rekreačního objektu způsobil škodu ve výši přesahující 5.000 korun.
 
V souvislosti s nadcházející letní sezónou policisté před nevítanými návštěvníky varují a doporučují své rekreační objekty kvalitně zabezpečit.
 

O tom, jak co nejkvalitněji zabezpečit na léto své chaty, chalupy, čtěte zde:

  • Zamykejte vstupní dveře a zavírejte okna vždy, když opouštíte obydlí, i když jdete třeba jen na chvíli k sousedce nebo na krátký nákup. Pootevřená balkónová okna nebo větrací okénka jsou pro zloděje velkým lákadlem. Venkovní, bytové i balkónové dveře v noci zamykejte, i když jste v domě.
  • Okna lze opatřit různými typy mříží apod. Moderní technika nabízí také využití zabezpečovacího zařízení s hlásičem na mobilní telefon.
  • Bezpečnost obydlí zvýšíte instalací bezpečnostních dveří nebo různých mechanických zábranných prostředků jako je pojistka dveřních závěsů jako zábrana proti vysazení dveří.
  • V okolí chalupy, chaty neponechávejte žádné žebříky ani nářadí, které by usnadnily zloději přístup do objektu.
  • Pro případ, že byste přesto byli vykradeni, je vhodné mít vyfotografovány cenné věci, sepsána výrobní čísla apod. Tyto informace pomohou policii v pátrání a usnadní vaše jednání s pojišťovnami při likvidaci pojistné události.

 Jak se co nejlépe připravit na odjezd z bytu či domu před letní dovolenou, čtěte zde:

 
  • Opouštíte-li byt nebo dům na delší čas (např. jedete na chatu nebo rekreaci), nezatahujte rolety a žaluzie, nevypínejte přívod elektřiny. Snažte se udržovat dojem, že jste stále přítomni. Vhodná je výpomoc mezi sousedy, mohou vám byt kontrolovat a pravidelně vybírat schránku.
  • Můžete si pořídit elektronické spínací zařízení, které podle nastavení rozsvítí světla, zapne rozhlasový přijímač, televizi apod. Opět tak vytváříte zdání, že jste doma.
  • Pro případ, že byste přesto byli vykradeni, je vhodné mít vyfotografovány cenné věci, sepsána výrobní čísla apod. Tyto informace pomohou policii v pátrání a usnadní vaše jednání s pojišťovnami při likvidaci pojistné události.

Jak se chovat na dovolené bezpečně, čtěte zde:

 
  • Nezapomínejte zamykat svůj automobil. Můžete ho vybavit přídavným zařízením pro uzamčení řadicí páky nebo volantu. Je možné si opatřit i elektronické alarmy či imobilizéry zapalování.
  • Peníze, doklady i klíče noste v příruční uzavřené tašce nebo kabelce vždy odděleně. V hotovosti u sebe mějte vždy jen tolik peněz, kolik skutečně potřebujete.
  • Peněženku uložte na dno nebo do spodní části kabelky nebo nákupní tašky.
  • Kabelku nebo tašku přes rameno nenechávejte viset na zádech, ale mějte ji stále na očích a chraňte ji rukama na boku nebo na břiše.
  • Vyhýbejte se návalům mnoha lidí, tlačenice nahrává zlodějům a okradení může proběhnout bez povšimnutí.
  • Čtete-li si v dopravním prostředku MHD, mějte své příruční zavazadlo pořád pod kontrolou.
  • Ve vlaku si vybírejte kupé, kde už sedí další cestující a nenechávejte svá zavazadla bez dozoru.
  • Při výběru peněz z bankomatu si hlídejte soukromí. Dávejte pozor, jestli vás někdo nesleduje příliš zblízka. Vybírání z bankomatů uvnitř bank je spolehlivější.
Policisté dodávají: „V případě jakýchkoli podezřelých okolností je nejlepší zavolat na linku 158 nebo se obrátit na policejní hlídku.“
 
Por. Mgr Eva Prachařová
26. 5. 2014 ve 14. 30

 

vytisknout  e-mailem