Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Výbuchem vyhrožoval škole

HRANICE - Kriminalisté v krátké době odhalili možného pachatele. 

Aktualizace případu:

Během velmi krátké doby se kriminalistům podařilo odhalit podezřelou osobu, která vyhrožovala uložením nástražného výbušného systému nejen v budově základní školy Šromotovo v Hranicích.

Oznámení o tomto vyhrožování jsme obdrželi poslední květnový den od zaměstnanců uvedené školy v ranních hodinách. Vzhledem k závažnosti oznámení a vyhodnocení získaných informací jsme ihned přijali opatření, které neprodleně vedlo k zajištění bezpečnosti osob nacházejících se v budově a jeho bezprostředním okolí. Žáci a zaměstnanci školy byli evakuováni na bezpečné místo mimo objekt a následně proběhla prohlídka prostor za pomoci služebního psa speciálně vycvičeného na vyhledávání výbušných systémů. Kontrola, na které se podílely tři desítky policistů, naštěstí nepotvrdila, že by se na místě mohly nacházet nebezpečné předměty ohrožující životy a zdraví. Ještě v dopoledních hodinách se škola vrátila do běžného provozu. V průběhu opatření bylo evakuováno 65 osob a mimo policistů byla do zásahu zapojena i zdravotnická záchranná služba a hasičský záchranný sbor, včetně strážníků městské policie.

V souvislosti s tímto oznámením byly ihned zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy. Kriminalisté rozjeli pátrání po nebezpečném pachateli, který vyhrožoval újmou na zdraví a životech ostatním občanům a usilovně začali shromažďovat důkazní materiál, který by vedl k identifikaci pachatele.

V následujících dnech se situace opakovala, kdy neznámý pachatel opakovaně zaslal hromadný email s dalšími výhrůžkami, které tentokrát necílil pouze na uvedenou školu, ale i na další dvě ZŠ v Přerově a další objekty nacházející se v Přerově a Hranicích. Ani tentokrát jsme nenechali výhružky bez reakce a všechny objekty byly neprodleně, opět za pomoci speciálně vycvičených psů, zkontrolovány a prohledány. Ani v jednom případě se nepotvrdila přítomnost život ohrožujících předmětů. Evakuace osob v těchto případech nemusela být provedena, protože objekty byly v době opatření uzavřené a nenacházely se zde žádné osoby.

Kriminalisté se nadále velmi intenzivně věnovali rozplétání zjištěných poznatků a informací, které vedly k odhalení osoby podezřelé z těchto, naštěstí jen planých, výhrůžek útoků. Při prověřování případů již nabyli jistotu, že se jedná o jednu a tu samou osobu, která poplašné zprávy šířila. Kriminalisté ho odhalili i přesto, že používal technologii, která maskuje identitu uživatelů internetu pomoci anonymizeru IP adres. V úterý v ranních hodinách byl zadržen mladistvý hoch, který se k popsanému jednání doznal. V současné době probíhají další dílčí úkony trestního řízení pro výše uvedený trestný čin, za který dle trestního zákoníku hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Veřejnost bychom chtěli uklidnit, v současné době nehrozí žádné reálné nebezpečí související s těmito výhružkami.

Vzhledem k tomu, že podezřelou osobou z šíření poplašné zprávy je mladistvý, nebudeme s ohledem na zákonná ustanovení poskytovat k případu bližší a ani jiné doplňující informace. 

por. Mgr. Miluše Zajícová
13. června 2024

             

Prvotní zpráva k události:

V pátek 31. května 2024 v sedm hodin ráno jsme přijali oznámení o uložení nástražného výbušného systému v budově základní školy na Šromotově náměstí v Hranicích. Škola i její okolí bylo uzavřené, personál i příchozí dětí byly shromažďovány do bezpečného prostoru. Ze školy bylo evakuováno 65 osob. Na místo byli přivoláni policejní psovodi se speciálně vycvičenými psy na vyhledávání nástražných výbušných systémů. Policisté školu prohledali a nenašli žádný nástražný výbušný systém. Kolem tři čtvrtě na jedenáct bylo opatření ukončeno.

Přerovští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

por. Mgr. Libor Hejtman
31. května 2024

vytisknout  e-mailem