Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nákupy přes internet

RYCHNOVSKO - Zboží "prodávají" i podvodníci. 

Případy, ve kterých se podvodníci schovávají za monitor počítače, zaměstnávají i rychnovské policisty. Podvody šetří jako přestupky i jako trestné činy. Scénař je vždy podobný, poškozený zaplatí, ale zboží se už nedočká.

Případ "výměnného" obchodu, který pro jednu ze stran nedopadl dle představ, šetří policisté Obvodního oddělení Rokytnice v Orlických horách. Podezřelý mladík přes webový portál inzeroval prodej herního PC za cenu 4.000 korun. Poškozený se s prodejcem domluvil, že mu za nabízený PC místo peněz pošle Playstation, s čímž podezřelý souhlasil. Po obdržení herní konzole podezřelý poškozenému PC sestavu zaslal, ovšem bez několika podstatných komponentů, které předtím v inzerátu uváděl. Škoda, kterou tak kupujícímu způsobil, je vyčíslena na 3.000 korun. Policisté věc šetří  jako přestupek proti majetku.
Stejný přestupek šetří i policisté z Obvodního oddělení Dobruška. Doposud neznámá pachatelka nabízela přes internet v inzerátu televizi zn. Thomson a z poškozené vylákala zaplacení zálohy vyšší než tisíc korun. Ta peníze bezhotovostně převedla na uvedený účet a e-mailem obdržela potvrzení o přijetí platby a později i zprávu o naskladnění zboží a jeho následné expedici. Televizor ale do současné doby poškozená nevlastní, přičemž firma je nekontaktní, uvedené telefonní číslo je nedostupné a na e-mailové zprávy nikdo nereaguje.

V současné době šetří policisté Obvodního oddělení Kostelec nad Orlicí i případ nebezpečného vyhrožování. Osmadvacetiletý mladík z Týnišťska ve dvou případech formou facebookové komunikace a telefonicky vyhrožoval poškozenému tak, že svým jednáním vzbudil důvodnou obavu o jeho život a zdraví. V případě prokázaní viny mu hrozí až jednoletý nepodmíněný trest.

por. Mgr. Alena Kacálková
10. února 2016

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem