Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Důvěřivost a ochota se nevyplácí

RYCHNOVSKO - Po platbě se přítel z facebooku ztratil. 

Důvěřivost  a ochota se nevyplatily osmnáctileté slečně z Rychnovska. Přátelství na facebooku skončilo neplánovanou platbou a oznámením na rychnovské policii.

Poškozená slečna přijala na svém facebookovém profilu žádost o přátelství od neznámého muže a začala si s ním dopisovat. Neznámý po čase dívku požádal, zda by si mohl na její telefonní číslo nechat zaslat heslo k e-mailu, protože on má svůj mobil "nějak zablokovaný". Slečna souhlasila, a když heslo na její mobil dorazilo, dle instrukcí kód opsala do zprávy na facebook a odeslala žadateli. Ten ale za chvíli požádal o opakování transakce, protože první heslo se mu prý nezobrazilo. Takto mu poškozená přeposlala požadovaný kód nakonec čtyřikrát. Neznámý "přítel" jí navíc doporučil, ať si celou korespondenci s ním společně s hesly vymaže. Když slečně došlo, že za jeho jednáním se neskrývá nic dobrého, kontaktovala svého mobilního operátora a zjistila, že částka,  kterou bude muset uhradit, se čtyřikrát navýšila o 1496 korun. A nepříjemná událost pokračovala dál podle známého scénáře - poškozená slečna se snažila neznámého podvodníka zkontaktovat, ale ten si ji obratem na facebooku odebral z přátel , přemístil do ignorace a stal se nekontaktním.

Policisté třiadvacetiletému mladíkovi z Chocně sdělili podezření z přečinu podvodu, za který mu hrozí až tříletý nepodmíněný trest. Muž se jednání dopustil přesto, že byl rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně v posledních třech letech odsouzen za zločin podvodu.

Policie varuje - podvodníci používají stále podobné triky - na mobilní telefon poškozeného přijde nevyžádaná textová zpráva obsahující autorizační kód. Krátce poté poškozenému zavolá neznámý člověk a omluví se, že jeho autorizační kód poškozenému přišel omylem. Bývá slušný a přesvědčivý a  požádá o přeposlání či sdělení tohoto kódu. Pokud tak poškozený učiní, bude o nějakou finanční částku ochuzen. Neznámý podvodník si totiž na náhodně či cíleně vybrané telefonní číslo poškozeného krátce předtím objednal přes internet zboží nebo službu, za niž chtěl platit mobilním telefonem formou takzvaných m-plateb. Dokončení objednávky je v tomto případě podmíněno vypsáním autorizačního kódu do příslušné kolonky. A tento kód je odeslán na telefonní číslo důvěřivého poškozeného. Podvodník poté zavolá a vyrukuje s historkou o omylu.
Jedinou obranou je nepřeposílat ani nesdělovat obsah žádné sms zprávy, která vám nepatří a kterou po vás někdo cizí vyžaduje s tím, že jde o omyl. Přes sms zprávy ani jinou komunikací přes internet neposílejte nikdy ani žádná svá hesla či další osobní údaje. Nikdy nevíte, kdo se skrývá na druhé straně.

por. Mgr. Alena Kacálková
16. října 2015

 

vytisknout  e-mailem