Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Preventivní akce pro chodce a cyklisty

RYCHNOVSKO - "Chci být vidět !" v Týništi nad Orlicí 

Preventivní akce "Chci být vidět !" zavítala po Rybné nad Zdobnicí i do Týniště nad Orlicí.

Ve čtvrtek 27. listopadu 2014 dopoledne navštívili policisté Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí spolu s krajským koordinátorem BESIPu pro Královéhradecký kraj Petrem Hoškem Mateřskou školu - Město  v Týništi nad Orlicí.
V rámci preventivní kampaně PČR KHK„Chci být vidět“  a BESIPu „Vidět a být viděn“ se policisté rozhodli oslovit nejmladší účastníky silničního provozu a formou hry a názorných ukázek jim vysvětlit, jak důležité je se v silničním provozu zejména za snížené viditelnosti pohybovat a být při tom viděn. Tedy s reflexními prvky, které také krajský koordinátor BESIPu pro děti přivezl. Ty si tak mohly vyzkoušet a odnést reflexní vesty, reflexní pásky, reflexní  nalepovací zvířátka nebo značky upozorňující na nebezpečí nebo zastavující řidiče reflexní značkou STOP.
Policisté dětem vysvětlili, jak moc důležité je, aby budoucí školáci měli aktovky do školy, bundy, boty nebo další doplňky označené reflexními prvky, stejně tak jako přilby, koloběžky nebo kola. Rozdali jim názorné letáčky pro rodiče, aby i dospělí mohli nastudovat, jaký rozdíl ve vzdálenosti a reakci pro řidiče je, pokud na silnici spatří osvětleného či neosvětleného chodce nebo cyklistu.
Problematiku, která se v současné době už týká nás všech a která je v dnešním hustém silničním provozu doslova životně důležitá, tak přednášející zkusili popsat i těm nejmenším a nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Přestože děti se s dopravní výchovou teprve seznamují, zejména předškoláci měli výborné znalosti, za které jim policisté spolu s panem Hoškem rádi zatleskali.
Aby děti neměly dopoledne jen plné nezáživné teorie, venku na ně čekalo policejní auto a výstroj a výzbroj pořádkové jednotky spolu s ukázkou dechové zkoušky na zjišťovaní alkoholu v dechu u řidičů. Zima o sobě dala nepříjemně vědět, ale děti přesto jednotlivá stanoviště opouštěly jen nerady.
Věříme, že alespoň náznak povědomosti o tom, že lépe je být vidět než být naopak, jsme v malých šikovných hlavičkách naší budoucí generace zanechali. Těšíme se moc na další milou návštěvu !

Článek o návštěvě v MŠ a ZŠ Rybná nad Zdobnicí ZDE.

FOTOGALERIE ZDE


por. Mgr. Alena Kacálková
5. prosince 2014

vytisknout  e-mailem