Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Alkohol, drogy a mládež 2023

OLOMOUCKÝ KRAJ - Policisté kontrolovali mládež v provozovnách. 

V těchto dnech proběhla i v Olomouckém kraji celorepubliková akce s názvem „Alkohol, drogy a mládež 2023“. Opatření je zaměřeno na dodržování zákonů o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek a hazardních her.

V pátek 27. října 2023 se do akce zapojili i šumperští policisté. Společně s Celní správou České republiky, se zástupci Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje, České obchodní inspekce a strážníky Městské policie Šumperk provedli kontroly v restauracích, klubech, hernách, zábavních podnicích, ale i v parcích, kde se často zdržují nezletilí a mladiství.

Policisté při kontrolách jednadvaceti provozoven nezjistili žádné protiprávní jednání. Nedostatky zjištěné Českou obchodní inspekcí byly vyřešeny v rámci jejich kompetence. V celém Olomouckém kraji kontroly odhalily pět mladistvých a jednoho nezletilého pod vlivem alkoholu.

Do akce se zapojili i policejní preventisté, kteří se ve zvýšené míře zaměřili v základních a středních školách na problematiku nelegálních návykových látek u dětí. Pro žáky a studenty si připravili preventivní přednášky o škodlivých účincích návykových látek, zejména pak alkoholu a drog. V rámci besed jsou děti informované o zákazu prodeje a podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let a o nelegálnosti užívání omamných a psychotropních látek.

Prodej a podávání alkoholu osobám mladším osmnácti let je zákonem zakázán. Osoby, které dětem nebo mladistvým alkohol zprostředkují, se dopouštějí přestupkového jednání, nebo trestného činu. V případě, že fyzická osoba prodá nebo podá alkohol osobě mladší osmnácti let, se dopustí přestupku, za což lze uložit pokutu až do výše 150 000 korun. V případě, že se takového jednání dopustí vůči osobě mladší patnácti let, zvyšuje se horní hranice sazby na dvojnásobek. Skutkovou podstatu trestného činu podání alkoholu dítěti naplní ten, kdo ve větší míře nebo opakovaně prodá, podá nebo poskytne dítěti alkohol. Takové osobě pak hrozí trest odnětí až na jeden rok.

por. Mgr. Ladislav Jílek
31. října 2023

Odkazy do noveho okna

Alkohol, drogy a mládež 2023

Alkohol, drogy a mládež 2023 

Detailní náhled

Alkohol, drogy a mládež 2023

Alkohol, drogy a mládež 2023 

Detailní náhled

Alkohol, drogy a mládež 2023

Alkohol, drogy a mládež 2023 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem