Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Policisté se zaměřili na řidiče kamionů

ŠUMPERSKO - Policejní kontrola odhalila dva hříšníky. 

V pátek 19. října ve večerních hodinách proběhla v Mohelnici dopravně bezpečnostní akce zaměřená především na kontrolu kamionové dopravy a neoprávněnou manipulaci se záznamovými zařízeními ze strany řidičů nákladních vozidel.

Ve dvou případech policisté zjistili, že řidiči při služební jízdě vložili do záznamového zařízení digitálního tachografu nákladního vozidla kartu jiného řidiče a následně na ni sami vykonali jízdu, čímž došlo k neoprávněnému vložení dat o jízdě na cizí kartu řidiče. Mohli tak řídit vozidlo bez ohledu na celkovou dobu jízdy a dodržení bezpečnostních přestávek.

První z řidičů, 39letý muž, měl kartu vystavenou jinému řidiči vložit do tachografu nákladního vozidla krátce po 17. hodině v Ostravě. Druhý, o rok starší řidič, měl zahájit jízdu na cizí kartu řidiče před 22. hodinou v Hradci Králové.

Oba řidiči jsou nyní důvodně podezřelí ze spáchání přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. V případě prokázání viny a odsouzení jim hrozí až tříletý trest odnětí svobody, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
22. října 2018

vytisknout  e-mailem