Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Bezpečně za volantem

TRUTNOVSKO - Alkohol je na silnici velkým problémem 

V průběhu uplynulého víkendu do pondělního rána 22. 7. 2013 policejní hlídky na území celého trutnovského regionu zastavily ke kontrolám několik stovek řidičů osobních motorových vozidel. Provedenými kontrolami policisté zjistili, že za volanty dopravních prostředků usedlo sedm řidičů, kteří před nebo během jízdy užili alkoholický nápoj. Pětice zkontrolovaných řidičů při dechových zkouškách nadýchala množství do jednoho promile, jeden nezodpovědný řidič promile a půl a jeden z řidičů využil svého práva a dechovou zkoušku odmítl. Řidič, který nadýchal 1,5 promile, je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může soud uložit trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo peněžitý trest. Zbylých šest řidičů je důvodně podezřelá ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za který může správní orgán uložit sankci zákazu činnosti a pokutu až do výše 50 tisíc korun.  
Alkohol je lidmi považován za tvůrce dobré nálady, jeho konzumace patří ke společenskému životu, všichni si ale musíme uvědomit, že na silnici opravdu nepatří. K dalšímu velkému problému patří v dnešní době i užívání omamných a psychotropních látek osobami, které zanedlouho po aplikaci usedají za volanty svých vozidel. 
Bezohlední řidiči, kteří jezdí pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek, nás nutí k zamyšlení, proč hazardují se zdravím všech účastníků silničního provozu? Na vozovkách je opilý řidič či řidič pod vlivem drog velkým nebezpečím. Alkohol i ostatní návykové látky dodávají sebedůvěru, ale zpomalují naše smyslové vnímání včetně pohybové reakce. Řidič po požití těchto látek není schopen objektivně posoudit rychlost vozidla, které řídí, a má zhoršené vnímání. Už i malé množství omamných látek dokáže negativně ovlivnit schopnost řídit vozidlo.
 
DRUGWIPEDRUGWIPE
Co řidiči, který řídí vozidlo po požití alkoholu či jiných návykových látek hrozí:
 
- ohrožení svého života a zdraví či zdraví a života někoho jiného
- zákaz činnosti řízení motorového vozidla
- pokuta do 50 tisíc korun
- v případě přečinu opilství nebo ohrožení pod vlivem návykové látky až jeden rok trestu odnětí
   svobody
- v případě nehody samozřejmě majetková újma
 
Bezpečnost silniční dopravy je vážným problémem, který chce Policie České republiky řešit kontrolami zaměřenými na požívání alkoholu či jiných návykových látek před jízdou. Nechceme, aby byl alkohol a jiné látky příčinou lidského neštěstí. Apelujeme proto na všechny řidiče, rozmyslete si velice dobře, zda po požití návykových látek, mezi které se řadí i alkoholické nápoje, usednete za volant svého vozidla. Velký dík potom patří každému jedinci, který usoudí, že alkohol a drogy na silnice opravdu nepatří.
por. Bc. Udo Ertner
22. 7. 2013 ve 14:45

vytisknout  e-mailem