Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Chraňte si lépe svůj majetek

TRUTNOVSKO - Finanční hotovost z portmonek zmizela 

Královédvorští policisté v průběhu středečního dne 9. 1. 2013 zaprotokolovali dva případy přečinů zatajení věci. V prvním z případů oznámil v úterý odpoledne 8. 1. 2013 sedmapadesátiletý muž službukonajícímu policistovi, že v obci Mostek ztratil svou peněženku. Ve čtvrtek byla uvedená peněženka nalezena, uvnitř dle vyjádření poškozeného bohužel chyběla finanční hotovost ve výši 10 tisíc korun.
Druhým z případů je ztráta dokonce dvou peněženek, které byly následně nalezeny v jedné z místních restaurací. Devětašedesátiletý majitel portmonek vyčíslil škodu na necelých 62 tisíc korun. Za přečiny zatajení věci hrozí nepoctivým nálezcům trest odnětí svobody až na dva roky.
Policie České republiky žádá všechny občany, aby si na své cennosti dávali mnohem lepší pozor.
Každý by si měl uvědomit, že nalezená věc není majetkem toho, kdo ji našel. V případě, že policejní orgán provedeným šetřením zjistí, že nálezce nalezenou věc zatají a ponechá si ji pro svou potřebu, stává se podezřelým ze spáchání přečinu zatajení věci. V § 219 Trestního zákoníku je jasně uvedeno, že kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoliv nepatrné hodnoty, tedy nejméně 5 tisíc korun, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
nprap. Bc. Udo Ertner
10. 1. 2013 v 11:10

vytisknout  e-mailem