Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopravní akce na Trutnovsku

TRUTNOVSKO - Policisté spolupracovali i se strážci KRNAPu 

V průběhu noci z pátku na sobotu 9. 2. 2013 proběhla na Trutnovsku dopravně - bezpečnostní akce zaměřená na bezpečnost a plynulost silničního provozu.
Do akce bylo zapojeno 5 dopravních hlídek, které prováděly namátkové kontroly na silnicích v okolí Vrchlabí, Hostinného, Pece pod Sněžkou a Špindlerova Mlýna.
Policisté se zaměřili na nejčastěji páchané přestupky v dopravě, mezi které patří požívání alkoholických nápojů před a během jízdy, nedodržování předepsané rychlosti, předjíždění přes plnou čáru, nepoutání se bezpečnostním pásem a používaní hovorového zařízení při řízení vozidla.
V průběhu uvedené akce policejní hlídky vyřešily 42 přestupků, za které neukáznění řidiči zaplatili blokové pokuty ve výši necelých 20 tisíc korun. Muži zákona v průběhu noci vyzvali k provedení dechové zkoušky na zjištění alkoholu přes 200 řidičů. Dva z nich usedli za volanty svých vozidel po požití alkoholického nápoje. Jednalo se hladiny 0,5 a 0,7 promile.  
 
Co řidiči, který řídí vozidlo po požití alkoholu či jiných návykových látek hrozí:
 - ohrožení svého života a zdraví či ohrožení zdraví a života někoho jiného
 - zákaz činnosti řízení motorového vozidla
 - pokuta do 50 tisíc korun
 - v případě přečinu opilství nebo ohrožení pod vlivem návykové látky až jeden rok trestu odnětí
   svobody
 - v případě nehody majetková újma
 
Shora uvedená akce byla rovněž zaměřena na spolupráci se strážci Krkonošského národního parku. Namátkové kontroly v nejvyšších partiích Knapu prováděli shora uvedení pracovníci ve spolupráci s Policií České republiky na sněžných skútrech. Hlavním důvodem jsou velmi často páchané přestupky řidičů na území Krkonoš v chráněných zónách. Řidiči skútrů a jiných pásových vozidel často nerespektují zákazy vjezdů a motorovými vozidly devastují přírodu. Při uvedené akci společné hlídky nezjistily žádného neukázněného řidiče.

Bezpečnost silniční dopravy je vážným problémem, který chce Policie České republiky v Trutnově podobnými akcemi řešit. Nechceme, aby byl alkohol a jiné přestupky příčinou lidského neštěstí. Apelujeme proto na všechny řidiče, rozmyslete si velice dobře, zda po požití návykových látek, mezi které se řadí i alkoholické nápoje, usednete za volant svého vozidla. Velký dík potom patří všem, kteří usoudí, že alkohol a drogy na silnice opravdu nepatří.
por. Bc. Udo Ertner
11. 2. 2013 v 10:00

vytisknout  e-mailem