Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Drogová problematika

TRUTNOVSKO - Úmyslný kontakt s drogou je vždy protiprávní jednání 

Policie České republiky ročně zadokumentuje stovky případů nelegální výroby, přechovávání, distribuci či pěstování omamných a psychotropních látek. Výjimkou není ani trutnovský region, kde k podobným případům, které místní kriminalisté denně řeší, rovněž dochází.
Co je to vlastně droga: jedná se o omamnou látku, která mění stav člověka různými způsoby. Drogy se dají získat buď z rostlin, nebo chemickou výrobou. Člověk si může na omamných a psychotropních látkách vypěstovat návyk buď psychický, nebo fyzický, čímž se z něho stává drogově závislá osoba, tedy toxikoman.
Toxikoman hledající v drogové závislosti svobodu, jedinečnost a snad i odklon od všedního života, může často skončit právě jako nesvobodný a závislý, v nejhorších případech může drogová závislost skončit i jeho smrtí. Jedná se o paradox, který vede k zamyšlení. Každý z občanů ví, že omamné a psychotropní látky mohou poškodit zdraví, psychiku a můžou závislou osobu přivést až na pitevní stůl. Drogy se i přes tato nebezpečí staly symbolem dnešní doby, jsou životním stylem, který nevaruje před tím, co může takový životní styl jedinci přinést.
Skutečnost, že se detektivové trutnovského TOXI týmu opravdu nenudí, dokazuje několik posledních zaprotokolovaných případů z průběhu uplynulých měsíců. V červnu místní detektivové zaprotokolovali případ, kdy osmatřicetiletý muž z Polské republiky na naše území bez povolení přivezl větší množství medikamentů, které slouží k výrobě pervitinu. Druhým z prázdninových případů je zadržení ženy, která umožnila v posledních měsících v místě svého pobytu několika osobám požití pervitinu. Posledním ze zaprotokolovaných případů je zajištění několika rostlin marihuany, kterou si na jedné ze zahrad v Dolní Kalné pěstoval šestadvacetiletý muž z Hostinného. Při uvedené dokumentaci tohoto případu zasahující policisté zjistili, že si mladý muž nebyl žádného protiprávního jednání vědom. Do protokolu přímo uvedl: „O tom, že se marihuana nesmí pěstovat, jsem nevěděl, myslel jsem si, že 5 rostlin na osobu se pěstovat může“. Policie České republiky uvedený případ z důvodu zajištěného množství drogy zaprotokolovala pro podezření ze spáchání přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, za který policejní orgán obviněnému uložil jednu ze sankcí, kterou umožňuje uložit přestupkový zákon.
Policie České republiky v Trutnově by chtěla tímto článkem upozornit všechny občany, že držení či nakládání s jakýmkoli množstvím omamných a psychotropních látek je vždy protiprávním jednáním. V dokumentovaných případech záleží pouze na množství drogy. V malém množství se jedná o jednání, na které se vztahuje zákon o přestupcích, ve větším množství se již bude rozhodovat dle trestního zákoníku. Každý by si měl uvědomit, že i to nejmenší množství jakékoli drogy, kterou má člověk u sebe pro vlastní potřebu, bude v případě zjištění ze strany policie zadokumentováno jako protiprávní stav. Navíc by měl mít každý na mysli, že držení omamných a psychotropních látek pro jinou osobu je vždy trestným činem.
Policie České republiky v Trutnově by tímto článkem chtěla upozornit všechny občany, že výroba a prodej omamných a psychotropních látek je v dnešní době velkým problémem. Každý by si měl uvědomit, že užívání jakékoli omamné a psychotropní látky vede k postupnému poškození organismu, duševním poruchám a v krajním případě i smrti uživatele.  
por. Bc. Udo Ertner
9. 8. 2013 ve 13:35

vytisknout  e-mailem