Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Krádeže jízdních kol

TRUTNOVSKO - Neusnadňujte zlodějům jejich práci 

Na území celé České republiky dochází každoročně k několika stovkám, ne-li tisícům případů krádeží jízdních kol. Jedná se o krádeže bicyklů ze zajištěných či nezajištěných objektů, krádeže kol volně odstavených ať již si je majitelé proti krádeži zajistí zámkem či nikoli. Na území celého trutnovska ke krádežím ať již horských či silničních kol samozřejmě rovněž dochází. K posledním dvěma případům odcizení jednostopých dopravních prostředků na „vlastní“ pohon došlo v průběhu minulého týdne v Trutnově a ve Dvoře Králové nad Labem. 
V pondělí 24. 6. 2013 vyjížděla trutnovská policejní hlídka na Malé náměstí, kde dosud neznámý zloděj vnikl bez použití násilí do volně přístupných společných prostor jednoho z místních domů. Z odemčené místnosti zmizelo nezajištěné jízdní kolo značky BMX Stereo Bike modro bílé barvy. Poškozená vyčíslila škodu na 13 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí nenechavci trest odnětí svobody až na dva roky.
K dalšímu z případů došlo ve Dvoře Králové nad Labem. V pátek večer 28. 6. 2013 se na místní policisty obrátil s žádostí o pomoc dvaačtyřicetiletý občan, který se stal obětí dosud neznámého zloděje. Službukonající policista z výpovědi oznamovatele zjistil, že mu z volně přístupné chodby obytného domu v Jiráskově ulici zmizelo jeho nezajištěné kolo. Poškozený v tomto případě vyčíslil škodu na 1 tisíc korun. Uvedené protiprávní jednání místní muži zákona zaprotokolovali pro podezření ze spáchání přestupku proti majetku, za který může být správním orgánem uložena pokuta až do výše 15 tisíc korun.
Policie České republiky tímto žádá všechny majitele jízdních kol, aby si na své dopravní prostředky dávali mnohem lepší pozor. Každý by měl myslet na to, že volně odstavené jízdní kolo je pro zloděje snadným cílem. Kvalitní kolo v hodnotě několika desítek tisíc korun, které je zabezpečeno obyčejným lankovým zámkem, je pro zloděje rovněž snadným cílem. Každý by si měl uvědomit, že luxusní kolo postavené na karbonovém či jinak odlehčeném rámu má hmotnost, která nemůže „zájemce“ od jeho protiprávního jednání nijak odradit.
V následujícím období prázdnin bude spousta lidí trávit volné chvíle na koupalištích či na březích rybníků. Spousta zlodějů si jízdní kola vybírá právě na takovýchto místech. V těchto případech by si měl každý z cyklistů rozmyslet, zdali si své kolo ve stojanu před koupalištěm či na břehu rybníku ponechá. Pachatelům krádeží se v jejich konání nedá zcela zabránit, ale každý může svou měrou odcizení bicyklu zlodějům alespoň ztížit. Kvalitní zámek, kterým je kolo zajištěno k pevnému předmětu, kterým může být zábradlí, sloup veřejného osvětlení či nepřenosný stojan je už pro pachatele velkou překážkou. Uzamčení kola a jeho stálá kontrola je opravdu jedinou z možností, jak bicykl proti krádeži zajistit.
Ke krádežím jízdních kol však často dochází i v případech násilných vniknutí do sklepů či jiných částí obytných domů. V těchto případech bychom chtěli všechny občany požádat, aby v případě, že by ze sklepů či chodeb svých domů zaslechli jakékoli zvuky připomínající páčení, nechť ihned telefonují na linku 158. Stejně by se měli nájemníci domů zachovat, pokud na chodbách či v suterénech svých obydlí zahlédnou zcela cizí osobu, která svým chováním vzbuzuje jakékoli podezření. Policejní hlídka je po takovémto oznámení na místě během několika minut, což může přispět k odhalení pachatele jakékoli majetkové trestné činnosti.
por. Bc. Udo Ertner
1. 7. 2013 ve 14:50

vytisknout  e-mailem