Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Muž byl z bytu vykázán

TRUTNOVSKO - Žádný agresor nemá právo rozhodovat o Vašem životě 

Před několika dny se na královédvorské policisty obrátila s žádostí o pomoc pětapadesátiletá žena, která sdělila, že měla být v bytě, který obývá se svým manželem, z jeho strany již několikrát psychicky, ale i fyzicky napadena. Na místo incidentu ihned po tomto oznámení vyjeli místní policisté. Muži zákona na místě provedeným šetřením zjistili, že při posledním z ataků naštěstí nedošlo k žádnému zranění. Další kroky policistů směřovaly do bytu, kde mělo docházet k samotnému protiprávnímu jednání. Devětapadesátiletý muž, který se měl útoků dopouštět, byl v bytě, proto se mohl ke svému chování ihned vyjádřit. Muži zákona po zjištění všech skutečností uvedené protiprávní jednání zadokumentovali pro podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití, který bude jako návrhový přestupek předán k dalšímu projednání správnímu orgánu Městského úřadu ve Dvoře Králové nad Labem.
Zasahující policisté na místě navíc provedli výslechy osob, ohledání a šetření v nejbližším okolí. S ohledem na předcházející útoky, které se v nepravidelných intervalech opakovaly v průběhu několika posledních let, policisté usoudili, že by agresor mohl nebezpečné útoky proti životu, zdraví a lidské důstojnosti opakovat. Z uvedeného důvodu muži zákona vykázali agresivního jedince ze společného obydlí.
Vykázání je právní akt, který reaguje na případy domácího násilí. Cílem tohoto institutu je chránit ohroženou osobu a zamezit dalšímu násilnému jednání agresora, který s ohroženou osobou sdílí společné obydlí. Vykázání trvá 10 dnů a v případě nutnosti může být soudem prodlouženo. V uvedeném období se musí agresor zdržet vstupu do společného obydlí a styku s navrhovatelem. Jestliže by vykázaná osoba nařízení porušila, lze toto chování zaprotokolovat pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky.
 Co je vlastně domácí násilí:
jedná se o protiprávní jednání, kdy Vás blízká osoba uráží, ponižuje, fyzicky Vás napadá a požaduje naprostou kontrolu nad vším, co děláte. V případech domácího násilí neváhejte a hledejte radu, podporu a pomoc. Jestliže se bojíte celou věc oznámit policii, požádejte o pomoc někoho z nejbližších, přátel či náhodných kolemjdoucích. Domácí násilí bolí dvojnásob, protože přichází opakovaně v podobě hrubých slov, která vycházejí z úst blízkého člověka, v podobě fyzických útoků a ran, které rovněž rozdávají ruce někoho blízkého. Nenechte si ubližovat a mějte na paměti, že žádný agresor nemá právo rozhodovat o Vašem životě.
por. Bc. Udo Ertner
20. 2. 2013 ve 12:45

vytisknout  e-mailem