Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Ochrana Vašeho majetku – náš cíl

TRUTNOVSKO - Kontroly rekreačních objektů. 

kontrola rekreačních objektůkontrola rekreačních objektů
V České republice dochází každoročně k několika tisícům případů násilných vniknutí do rekreačních objektů. Jedná se o penziony, rekreační chalupy, chaty, zahradní objekty a další nemovitosti. Nejinak je tomu i ve služebních obvodech Policie České republiky v trutnovském regionu.
Každý majitel nemovitosti se může proti vstupu „nezvaných hostů“ samozřejmě aktivně bránit instalací některého z nabízených druhů elektronických zabezpečovacích zařízení. Nadstandardní zabezpečení objektu by mělo přispět k tomu, aby měl pachatel co nejvíce ztíženou práci. Každý majitel rekreačního objektu by měl myslet na to, že žádný objekt nelze zabezpečit na sto procent, ale pomocí různých zabezpečovacích zařízení můžete toto riziko podstatně snížit.
Při provedeném vloupání sezloději nejvíce zajímají o starožitnosti, spotřební elektroniku, nářadí, zahradní techniku, alkoholické nápoje a oděvní svršky. V průběhu prvních dvou měsíců letošního roku jsme na území trutnovska zaprotokolovali 16 případů násilných vniknutí do rekreačních objektů. Z uvedených skutků se do současné doby podařilo pět případů objasnit, zbývajících jedenáct policisté i nadále prošetřují. Uvedené číslo se s největší pravděpodobností s příjezdem majitelů objektů po zimním půstu na svá letní sídla zřejmě ještě zvýší. Policie české republiky v Trutnově by chtěla tímto článkem poradit majitelům objektů, co dělat, když už násilné vniknutí do nemovitosti zjistí:
 
  • ihned zavolejte Policii České republiky, nejlépe linku 158
  • do objektu nevcházejte a neuklízejte, vyčkejte až do příjezdu policejní hlídky /mohlo by dojít k znehodnocení stop/
  • s předměty nemanipulujte /znehodnocení otisků prstů a jiných stop/
  • proti případnému pachateli nezakročujte, mohlo by dojít k ohrožení vašeho života a zdraví
/je lepší si zapamatovat popis pachatele či registrační značku vozidla, s kterým zloděj odjíždí/
 
konntrola rekreačních objektůkonntrola rekreačních objektů
Policie České republiky v Trutnově v průběhu zimních měsíců prováděla v nepravidelných intervalech kontroly rekreačních objektů na předem vytipovaných místech ve všech služebních obvodech PČR, které svou místní působností spadají pod územní odbor Trutnov. Uvedené kontroly prováděli policisté jednotlivých obvodních oddělení, kterým s kontrolami pomáhali policejní psovodi se svými psy. Při uvedených preventivních akcích policisté kontrolovali zajištění několika desítek rekreačních objektů, na kterých po provedené kontrole zanechali štítek s označením datumu a místa kontroly.
Jestliže majitel či provozovatel dostatečně nezajistí objekt proti vstupu neznámých osob, může dojít k případu, který dne 4. 3. 2014 zaprotokolovali vrchlabští policisté.V úterý ráno 4. 3. 2014 policejní hlídka vyjížděla do Dolního Dvora, kde dosud neznámý zloděj v průběhu noci z pondělí na úterý bez použití násilí vnikl do jednoho z místních rekreačních objektů. Přivolaní policisté ohledáním místa činu a následně provedeným šetřením zjistili, že „nezvaný host“ z chaty odcizil elektronickou pokladnu včetně uložené finanční hotovosti a multifunkční meteostanici. Provozovatel rekreačního objektu vyčíslil škodu na necelých 15 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky.
Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny majitele a provozovatele rekreačních objektů, aby si tyto v době své nepřítomnosti řádně zajistili proti vstupu neznámých osob. Mějte na paměti, že řádně neuzamčené dveře či nezajištěné okno jsou pro náhodného zloděje velkým lákadlem.
por. Bc. Udo Ertner
5. 3. 2014 ve 13:10
 
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem