Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkendové ohlédnutí

TRUTNOVSKO - Krádeže, zákazy řízení a alkohol za volantem. 

Policie ČRPolicie ČR
V průběhu uplynulého víkendu včetně pátečního dne do pondělního rána 14. 4. 2014 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno třináct nově spáchaných trestných činů. Protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy podvodu, porušování domovní svobody, prostých krádeží, krádeží provedených vloupáním, ohrožení pod vlivem návykové látky, zpronevěry a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali přes šedesát přestupků. Jednalo se o dopravní přestupky, alkohol za volantem, drobné majetkové delikty a narušení občanského soužití.
 
V pondělí nad ránem 14. 4. 2014 zastavili královédvorští policisté krátce před třetí hodinou při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ve Dvoře Králové nad Labem na Dukelské ulici k provedení silniční kontroly řidiče osobního motorového vozidla značky FIAT. Po provedené kontrole dokladů policejní hlídka zjistila, že sedmačtyřicetiletý muž sedící za volantem má rozhodnutím Městského úřadu ve Dvoře Králové nad Labem vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Nezodpovědnému účastníkovi silničního provozu policisté sdělí podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky.
Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zadokumentovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.
 
Krádež naftyKrádež nafty
Policisté z Pece pod Sněžkou v neděli dopoledne 13. 4. 2014 vyjížděli do Dolní Malé Úpy, kde došlo ke dvěma případům násilného vniknutí do palivových nádrží zaparkovaných osobních motorových vozidel. Ohledáním a následně provedeným šetřením přivolaní policisté zjistili, že dosud neznámý zloděj či zloději z nádrží zaparkovaných vozidel značek HYUNDAI a BMW, která stála před jedním z místních penzionů, odcizili na čtyři desítky litrů paliva. Poškození předběžně vyčíslili škodu na necelých 10 tisíc korun. Za přečiny poškození cizí věci a krádeže provedené vloupáním může být soudem uložen trest odnětí svobody až na dva roky.
Místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po zloději intenzivně pátrají.
 
Na vrchlabské policisty se v neděli večer 13. 4. 2014 obrátil s žádostí o pomoc majitel osobního motorového vozidla značky Opel s tím, že se mu do jeho zaparkovaného dopravního prostředku, který stál na volně přístupném místě v ulici J. Opletala, vloupal dosud neznámý zloděj. Z výpovědi poškozeného, ohledání a provedeného šetření vyplynulo, že neznámý lapka z dopravního prostředku odcizil vstřikovací čerpadlo a několik desítek litrů paliva. Poškozený vyčíslil předběžně škodu na necelých 35 tisíc korun. Za přečin krádeže provedené vloupáním hrozí nenechavci až dvouleté vězení.
 
Pozor na zlodějePozor na zloděje
Policisté ze Svobody nad Úpou v neděli ráno 13. 4. 2014 vyjížděli krátce před třetí hodinou do Mladých Buků, kde došlo ke krádeži volně odloženého batohu. Z výpovědi oznamovatelky vyplynulo, že jí v té době ještě neznámý zloděj z volně přístupného místa odcizil její zavazadlo, ve kterém se nacházela peněženka s uloženou finanční hotovostí, osobní doklady, platební karty a bunda. Díky výborně odvedenému šetření na místě činu místní policisté během několika minut vypátrali třiadvacetiletého mladíka, který se pod tíhou zajištěných důkazních prostředků ke svému protiprávnímu jednání zcela doznal. Batoh i s věcmi policejní hlídka po řádném zadokumentování předala oznamovatelce. Mladý muž je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na dva roky.
 
V sobotu dopoledne 12. 4. 2014 zastavili královédvorští policisté krátce po deváté hodině při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ve Dvoře Králové nad Labem na Dobrovského ulici k provedení silniční kontroly řidiče osobního motorového vozidla značky ŠKODA FELICIA. Po provedené kontrole policejní hlídka zjistila, že šedesátiletý muž sedící za volantem není držitelem řidičského oprávnění. Z důvodu podezření na požití alkoholických nápojů před nebo během jízdy policejní hlídka vyzvala nezodpovědného účastníka silničního provozu k provedení dechové zkoušky. Přístroj prokázal 3,08 promile. Policisté neřidiči sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok.
Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zadokumentovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.
 
Nález municeNález munice
V sobotu navečer 12. 4. 2014 vyjížděla královédvorská policejní hlídka do obce Litíč, kde měl majitel jedné z místních nemovitostí poblíž domu nalézt nevybuchlou munici. Přivolaní policisté místo nálezu zajistili proti vstupu neznámých osob a vyčkali do příjezdu policejního pyrotechnika. Specialista vyškolený na zajišťování a zneškodňování výbušných předmětů a munice po příjezdu na místo zjistil, že se nejedná o munici, ale o starší tlakovou nádobu, kterou z místa odvezl k bezpečnému zneškodnění.
I když se v tomto případu nález munice nepotvrdil, žádáme každého, kdo by jakýkoli předmět, který svým tvarem munici připomíná nalezl, aby uvedenou skutečnost ihned oznámil na linku 158.
 
Několik minut před půlnocí ze čtvrtku na pátek 10. 4. 2014 zastavili trutnovští policisté při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v Dolním Starém Městě na Horské ulici k provedení silniční kontroly řidiče osobního motorového vozidla značky OPEL. Po provedené kontrole dokladů policejní hlídka zjistila, že třiatřicetiletý muž sedící za volantem má rozhodnutím Magistrátu města Pardubice vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Nezodpovědnému účastníkovi silničního provozu policisté sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky.
Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zadokumentovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.
 
Krádež peněženkyKrádež peněženky
Na trutnovské policisty se v sobotu dopoledne 11. 4. 2014 obrátila s žádostí o pomoc pětatřicetiletá žena, která se stala obětí dosud neznámého zloděje. Z výpovědi poškozené vyplynulo, že krátce před polednem navštívila jednu z prodejen s obuví v centru Trutnova. V době, kdy si prohlížela nabízený sortiment, dosud neznámý zloděj využil nepozornosti ženy, které z batohu, který ležel v košíčku pod kočárkem, odcizil peněženku. Uvnitř portmonky se nacházela s finanční hotovost, osobní doklady a platební karta. Oběť krádeže vyčíslila škodu na 4 tisíce korun. Za přečin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku může být soudem uložen trest odnětí svobody až na dva roky.
Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny občany, aby si na své osobní věci a jiné cennosti dávali mnohem lepší pozor. Nedávejte zlodějům šanci svou nepozorností a někdy až lehkomyslností.
 
Dopravní policisté v průběhu dnů volna zpracovali 3 dopravní nehody, při kterých byly 2 osoby zraněny. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dechové zkoušce se v průběhu víkendu v teritoriu celého Trutnovska podrobilo 127 řidičů motorových vozidel. Jeden ze zkontrolovaných řidičů usedl za volant po požití alkoholického nápoje. Dopraváci navíc zjistili 55 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za které uložili blokové pokuty ve výši necelých 30 tisíc korun.
 
V průběhu víkendu dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 8 pěších policejních hlídek.
por. Bc. Udo Ertner
14. 4. 2014 v 11:00 

vytisknout  e-mailem