Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend s policisty na Trutnovsku

TRUTNOVSKO - Opilý řidič, krádeže a dopravní nehody 

V průběhu uplynulého víkendu včetně pátku do pondělního rána 5. 8. 2013 policisté na Trutnovsku přijali oznámení o osmnácti nově spáchaných přečinech, které policejní hlídky zadokumentovaly a k těmto provedly prvotní šetření. Oznámení se týkala hlavně majetkové trestné činnosti, mezi kterou patří krádeže prosté a krádeže provedené vloupáním. Dále muži zákona zahájili úkony trestního řízení v případech podezření ze spáchání přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky, zanedbání povinné výživy, poškození cizí věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali osmačtyřicet přestupků. Ve většině případů se jednalo o protiprávní jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.
 
V neděli ráno 4. 8. 2013 se na žacléřské policisty obrátil s žádostí o pomoc pracovník Českých drah, který službukonajícímu policistovi oznámil krádež sdělovacího kabelu. Policejní hlídka ihned po tomto oznámení vyjela mezi Královec a Bernartice, kde mělo k odcizení vodiče dojít. Místní muži zákona provedeným ohledáním místa zjistili, že zloděj či zloději ze železničního svršku odcizili několik desítek metrů nainstalovaného kabelu. Zástupce poškozené společnosti vyčíslil škodu na 9 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky. Místní muži zákona po zloději a odcizené mědi intenzivně pátrají.
 
Vrchlabští policisté v sobotu odpoledne 3. 8. 2013 vyhlásili celostátní pátrání po přední registrační značce 3L7 6985. Uvedený „plech“ odcizil v průběhu noci z pátku na sobotu dosud neznámý lapka ze zaparkovaného osobního motorového vozidla Volkswagen, které stálo na volně přístupném místě v Tiché uličce. Majitel dopravního prostředku vyčíslil škodu na 200 korun. Za přestupek proti majetku může správní orgán přestupci uložit pokutu až do výše 15 tisíc korun.
 
Trutnovští policisté v sobotu ráno 3. 8. 2013 vyjížděli do obce Bohuslavice, kde na Suchovršické ulici probíhá oprava místní komunikace. V místě zúžení vozovky je provoz z důvodu zachování bezpečnosti všech projíždějících řidičů řízen světelným signalizačním zařízením. Uvedený semafor svým signálem v průběhu páteční noci s největší pravděpodobností dohnal k pokraji šílenství dosud neznámého vandala, který stavební semafor včetně akumulátoru hodil do koryta řeky Úpy. Zástupce poškozené společnosti vyčíslil škodu na 25 tisíc korun. Místní muži zákona uvedený případ zaprotokolovali pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci, za který může soud uložit trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
V sobotu navečer 3. 8. 2013 zastavili krátce po dvacáté hodině vrchlabští policisté při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v obci Lánov ke kontrole řidiče malého motocyklu. Po provedení běžné silniční kontroly policejní hlídka vyzvala muže sedícího za řidítky stroje k podrobení se dechové zkoušce. Přístroj na měření alkoholu prokázal 2,66 promile v dechu nezodpovědného šestadvacetiletého řidiče. Policejní hlídka uvedené protiprávní jednání zadokumentovala pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok či zákaz činnosti.
 
V pátek odpoledne 2. 8. 2013 vyjížděla trutnovská policejní hlídka do Chrpové ulice, kde dosud neznámý zloděj násilím vnikl do jedné ze sklepních kójí obytného domu. Muži zákona na místě z výpovědi poškozeného a z následně provedeného šetření zjistili, že nezvaný host ze suterénu domu odcizil jízdní kolo značky GHOST. Majitel bicyklu vyčíslil škodu na necelých 11 tisíc korun. Muži zákona uvedené protiprávní jednání zadokumentovali jako krádež provedenou vloupáním, za kterou může soud v případě odsouzení pachatele uložit trest odnětí svobody až na dva roky. Po zloději a odcizeném bicyklu místní muži zákona se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování intenzivně pátrají.
 
Žacléřští policisté v pátek ráno 2. 8. 2013 vyjížděli do obce Bernartice, kde dosud neznámý zloděj násilím vnikl do jednoho ze zde zaparkovaných automobilů. Terčem pachatele se stalo osobní motorové vozidlo značky Fiat, ze kterého zmizela uložená finanční hotovost. Majitel dopravního prostředku vyčíslil škodu na 11 tisíc korun. Za přečin krádeže provedené vloupáním hrozí nenechavci trest odnětí svobody až na dva roky.
Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny občany, aby si na své osobní věci a jiné cennosti dávali mnohem lepší pozor. Každý by měl myslet na to, že ponechání cenností v uzamčeném vozidle je pro náhodného lapku velkou příležitostí. Násilné vniknutí do dopravního prostředku a s tím spojená krádež je pro zkušeného zloděje otázkou několika vteřin. Nedávejte proto zlodějům šanci svou nepozorností a někdy až lehkomyslností.
 
Dopravní policisté v průběhu dnů volna zadokumentovali 6 dopravních nehod, při kterých došlo ke čtyřem zraněním. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled na bezpečnost a plynulost v silničním provozu. Dopraváci vyřešili 65 přestupků, za které uložili blokové pokuty ve výši necelých 40 tisíc korun. Dechovým zkouškám se podrobilo na 200 řidičů. Tři ze zkontrolovaných řidičů usedli za volant po požití alkoholického nápoje. V jednom případu místní dopravní policisté uložili cizinci, který značně překročil maximální povolenou rychlost v obci, kauci ve výši 5 tisíc korun.
 
V průběhu víkendu dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 10 pěších policejních hlídek. 
 
Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 92 telefonátů, 42 z nich bylo využito a zbývajících 50 nesouviselo s prací PČR. 
por. Bc. Udo Ertner
5. 8. 2013 ve 12:55

vytisknout  e-mailem