Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkendové ohlédnutí

TRUTNOVSKO - Policisté zaprotokolovali 19 trestných činů. 

V průběhu druhého víkendu roku 2014 včetně pátku do pondělního rána 13. 1. 2014 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno devatenáct nově spáchaných trestných činů. Protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy neoprávněného užívání cizí věci, zatajení nálezu, prostých krádeží a krádeží provedených vloupáním, ohrožení pod vlivem návykové látky, křivého obvinění a zpronevěry. V průběhu dnů volna navíc muži zákona zpracovali sedmadevadesát přestupků. Jednalo o dopravní přestupky, kterými jsou nejčastěji překročení nejvyšší povolené rychlosti, ale i alkohol za volantem, dále potom drobné majetkové delikty a narušení občanského soužití.
 
Úpičtí policisté v neděli odpoledne 12. 1. 2014 vyjížděli do ulice 3. Května, kde dosud neznámý zloděj z jedné z místních garáží odcizil uložené věci. Policejní hlídka na místě šetřením a provedeným ohledáním místa činu zjistila, že zloděj bez použití násilí vnikl do nezajištěné garáže, ze které odcizil pět hliníkových disků včetně pneumatik. Poškozený vyčíslil škodu na necelých 23 tisíc korun. Za přečin krádež hrozí nenechavci až dvouleté vězení.
Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny občany, aby si svůj majetek lépe chránili před náhodnými zloději.
 
V sobotu ráno 11. 1. 2014 vyjížděla trutnovská policejní hlídka do obce Jívka, kde v průběhu noci z pátku na sobotu dosud neznámý zloděj násilím vnikl do jedné z místních prodejen. Lapka z objektu odcizil větší množství tabákových výrobků. Majitel provozovny vyčíslil škodu na necelých 63 tisíc korun. Za přečin krádeže provedené vloupáním hrozí pachateli trest odnětí svobody až na pět let. Po nenechavci a odcizeném zboží místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování intenzivně pátrají.
 
Trutnovští policisté v sobotu navečer 11. 1. 2014 vyhlásili celostátní pátrání po přední registrační značce 4H5 1921. Dle vyjádření majitele osobního motorového vozidla uvedenou značku odcizil dosud neznámý lapka v průběhu sobotního dne z automobilu značky VOLKSWAGEN, se kterým se oznamovatel v průběhu celého dne pohyboval na území města Trutnova. Majitel dopravního prostředku vyčíslil škodu na 400 korun. Muži zákona uvedené protiprávní jednání zaprotokolovali pro podezření ze spáchání přestupku proti majetku, za který může být správním orgánem uložena pokuta až do výše 15 tisíc korun. Trutnovští policisté po uvedené registrační značce intenzivně pátrají.
 
V sobotu navečer 11. 1. 2014 se na trutnovské policisty obrátila s žádostí o pomoc sedmnáctiletá dívka z Trutnova, která službu konajícímu policistovi oznámila ztrátu svého telefonu. Z výpovědi oznamovatelky vyplynulo, že v průběhu odpoledne navštívila jeden z místních obchodních domů, na jehož parkovišti s největší pravděpodobností mobilní přístroj ztratila. Po několika okamžicích, kdy si uvedenou ztrátu uvědomila, se na místo, kde s největší pravděpodobností ke ztrátě došlo, vrátila, ale mobilní telefon značky iPHONE černé barvy se na místě již nenacházel. Poškozená vyčíslila škodu na 16 tisíc korun.
Policie České republiky v Trutnově by chtěla tímto upozornit všechny občany na tu skutečnost, že se nalezená věc nestává automaticky majetkem nálezce. Každý, kdo najde jakoukoli věc, by měl tuto odevzdat na pracoviště městského úřadu a v mimopracovní době na policejní služebně či služebně městské policie.
Trestní zákoník v paragrafu 219 jasně hovoří o tom, že ten, kdo si přisvojí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětí svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
Trutnovští policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po nepoctivci a mobilním telefonu intenzivně pátrají.
 
V pátek ráno 10. 1. 2014 trutnovští policisté zadokumentovali případ násilného vniknutí do dvou řadových garáží v Trutnově na ulici Ke Statku. Z výpovědi poškozených, provedeného šetření a ohledání místa policisté zjistili, že dosud neznámý zloděj z objektů odcizil nářadí, lampu a na jednom ze zaparkovaných automobilů poškodil lak. Poškození vyčíslili škodu na necelých 38 tisíc korun. Za přečin krádeže provedené vloupáním a poškození cizí věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky.
 
Dopravní policisté v průběhu dnů volna zpracovali 12 dopravních nehod, které si vyžádaly čtyři zranění. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřily na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Dechové zkoušce se podrobilo 98 řidičů motorových vozidel. Žádný ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu neusedl za volant dopravního prostředku po požití alkoholického nápoje. Dopraváci navíc zjistili 30 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za které uložili blokové pokuty ve výši necelých 20 tisíc korun. V jednom z případů policejní hlídka za překročení rychlosti přestupci uložila kauci ve výši 5 tisíc korun.
 
V průběhu víkendu dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 9 pěších policejních hlídek.
por. Bc. Udo Ertner
13. 1. 2013 v 10:35 

vytisknout  e-mailem