Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Upozornění pro řidiče

ROKYCANSKO - Policie upozorňuje řidiče při projíždění úseku mezi obcemi Litohlavy a Smedčice. 

     Policie upozorňuje řidiče užívající silnici č. III/2326 ve směru jízdy od obce Litohlavy na obec Smedčice, okr. Rokycany.  V těchto místech je prováděna zimní údržba pouze pluhováním a proto je na místě připomenout, že v souvislosti se zimními měsíci,  lze předpokládat,  že povrch vozovky může být namrznutý. Úsekem tedy je důležité projíždějt s maximální opatrností a tak  předejít  vzniku dopravní nehody.
 
     Ze strany dopravního inspektorátu Rokycany proběhlo minulý týden jednání s SÚS,  součásti jednání byla diskuse o možnosti zařazení tohoto úseku do plánu zimní údržby, kde by mohl být prováděn chemický popřípadě inertní posyp.
 
Příčiny dorpavních nehod
 
     Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod patří nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu a povaze vozovky, nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly, nesprávné otáčení nebo couvání, nevěnování se řízení vozidla, nezvládnutí řízení vozidla, nedání přednosti v jízdě, nesprávné předjíždějí nebo vyhýbání se bez dostatečného bočního odstupu. Při dodržování pravidel silničního provozu jsme schopni snížit počet dopravních nehod, zejména pak těch, kde dojde ke zranění či dokonce usmrcení účastníka  dopravní nehody.
     Další alarmující čísla nesou statistiky, kdy dopravní nehodu způsobí řidič, který byl pod vlivem návykové látky či alkoholu.  Účastník silničního provozu, zejména řidič, by měl pamatovat, že alkohol za volant nepatří. Zákon stanoví řidiči povinnost, podrobit se na výzvu policisty či strážníka vyšetření ke zjištění, zda není ovlivněn alkoholem nebo jinou návykovou látkou. V případě, že řidič odmítne, dopouští se přestupku, za který mu dle zákona hrozí pokuta ve výši 25 až 50 tisíc korun a zákaz činnosti až na dva roky.
     Řidič by se měl chovat ohleduplně a ukázněně, řídit se pravidly silničního provozu, před jízdou zkontrolovat stav vozidla a užít k jízdě vozidlo, které splňuje technické podmínky, při řízení se plně věnovat této činnosti a neohrožovat vlastní život, zdraví nebo majetek i ostatních osob.  
 
 
Několika níže uvedenými základními pravidly připomeneme povinnosti, které patří k místu dopravní nehody.
 
Dle zákona o provozu na pozemních komunikacích je stanoveno přesné znění dopravní nehody v zákoně o provozu na pozemních komunikacích:
 
§ 47
Dopravní nehoda
 
 
 1)      Dopravní nehoda je událost v provozu na pozemních komunikacích, například havárie nebo srážka, která se stala nebo byla započata na pozemní komunikaci a při níž dojde k usmrcení nebo zranění osoby nebo ke škodě na majetku v přímé souvislosti s provozem vozidla v pohybu.
 V případě, že se řidič účastní na dopravní nehodě je povinen neprodleně zastavit vozidlo, zdržet se požití alkoholu a jiných návykových látek a to až do doby, kdy by to mohlo mít újmu k zjištění, zda před jízdou či během jízdy řidič nepožil alkohol či návykovou látku,  v případě, že jsou účastníci nehodu povinni oznámit policii, tak až do této doby. Dále je účastník povinen učinit opatření, které vede k zabránění další škody, které by mohly vzniknout dalším osobám a věcem, přijmout vhodná opatření, aby nebyla ohrožena bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, dle svých schopností poskytnout první pomoc zraněným osobám a přivolat na místo rychlou záchrannou službu, místo nehody označit, v případě, že došlo v souvislosti s nehodou k poškození obecně prospěšného zařízení nebo životního prostředí neprodleně ohlásit na policii
 
     Dle zákona je účastník povinen oznámit policii dopravní nehodu, kde došlo k usmrcení nebo zranění osoby nebo k hmotné škodě, která zřejmě převyšuje na některém ze zúčastněných vozidel včetně věcí ve vozidle 100 tisíc korun. Dále je řidič povinen nehodu policii oznámit v případě, že došlo k hmotné škodě na majetku třetí osoby, k poškození nebo zničení součásti pozemní komunikace nebo v případě, že účastníci nehody nejsou schopni sami zabezpečit obnovení plynulosti provozu na pozemních komunikacích. V případě, že při dopravní nehodě nešlo k žádné výše uvedené škodě ať již výše škody, zranění či škoda, která by vznikla třetí osobě, nebo při poškození pozemní komunikace jsou účastníci dle zákona oprávněni po domluvě sepsat  formulář o dopravní nehodě.
 
 
     V případě, že se staneme svědky dopravní nehody, postupujeme následně. Pokud přijíždíme k místu vozidlem, zastavíme nejméně 50 m za havarovaným vozidlem, rozsvítíme výstražná světla, oblékneme si vestu, abychom předešli dalším nepříjemnostem a použijeme výstražný trojúhelník před místem dopravní nehody. Jako první na místě zjišťujeme co se stalo, dbáme na vlastní bezpečnost a co nejrychleji voláme (v případě zranění) záchrannou službu.
 
 
Záchranka            155
Policie                  158
Hasiči                   150
Tísňové volání     112
 
 
V trestním zákoníku z.č. 40/2009Sb je zakotveno mezi trestnými činy proti životu a zdraví:
 
§ 150
 
Neposkytnutí pomoci
 
1) Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo jiného vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
 
     Každý účastník silničního provozu se může stát svědkem nebo přímo může být účastníkem dopravní nehody. Případy kdy řidič, který způsobí nehodu a z místa, aniž by učinil svoji oznamovací povinnost, ujede, nejsou výjimkou. Pokud dojde v souvislosti s dopravní nehodou pouze k materiální škodám,  ačkoliv jde o protiprávní jednání, není následek tak závažný, jako když dojde do zásahu zdraví. Každý by měl mít v sobě zodpovědnost a v případě, že nehodu zaviní,  poskytnout druhému pomoc, mezi kterou patří i přivolání rychlé záchranné služby zraněnému. 
 
K nehodovosti z území Rokycanska můžete získat podrobnější informace:  
 
http://www.policie.cz/clanek/nehodovost-na-rokycansku-v-roce-2013.aspx
 
 
nprap. Hana Kroftová
10. února 2014

vytisknout  e-mailem