Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Upozorňujeme na novou podvodnou SMS s falešnou pokutou za rychlost

KOLÍNSKO - Objevil se nový způsob podvodu – přijde vám SMS zpráva s výzvou k úhradě pokuty za překročení rychlosti. Buďte opatrní, jedná se o podvodnou praktiku, která vás může připravit o peníze a citlivé údaje. 

V poslední době se na policii obrátilo několik občanů s dotazem, zda Policie České republiky rozesílá textové zprávy, které by sloužily k vymáhání pokut za dopravní přestupky. Tyto SMS obsahovaly odkaz na falešné webové stránky, které na první pohled působily jako oficiální výpis z bodového konta řidiče. Občanům byla poté nabídnuta možnost zaplatit pokutu, a to dokonce se slevou. Pokud by však dotyčný vyplnil požadované platební údaje, podvodníci by získali přístup k jeho osobním informacím či přihlašovacím údajům k internetovému bankovnictví.
Policie České republiky upozorňuje, že nikdy nezasílá textové zprávy s výzvami k úhradě pokut nebo jiných poplatků! Jedná se o podvod!

Policie řeší dopravní přestupky pouze třemi způsoby:

1) Příkazním řízením na místě, kdy vám policisté uloží pokutu osobně a můžete ji zaplatit ihned v hotovosti, platebním terminálem, nebo později převodem či složenkou.

2) Předvoláním k podání vysvětlení, které obdržíte datovou schránkou nebo doporučenou poštou. Pokutu následně uhradíte stejným způsobem jako v prvním případě uvedeném výše.

3) Oznámením přestupku příslušnému správnímu orgánu.

Pokud máte jakékoliv pochybnosti o zprávě, která vás vyzývá k zaplacení pokuty, neváhejte kontaktovat Policii České republiky. Jsme tu, abychom vám poradili a pomohli ověřit pravost takových sdělení.

Podvodná SMS.jpgPodvodná SMS.jpg
prap. Mgr. Iva Nasadošová
preventista PČR ÚO Kolín
30. září 2024
 

vytisknout  e-mailem