Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Upraveným kontejnerem zvyšoval váhu šrotu

Na začátku měsíce září přijel do jednoho z průmyslových závodů na Frýdecko-Místecku s nákladním autem Man 28letý řidič z Prostějovska.  

Foto: PČR Frýdek-MístekFoto: PČR Frýdek-Místek
Foto: PČR Frýdek-MístekFoto: PČR Frýdek-Místek

        Opět přivezl ve dvou obrovských kontejnerech železný šrot, který v podniku vykupují. Netušil však, že tentokrát je již od vjezdu do závodu bedlivě sledován bezpečnostní službou. Ta tak zjistila, že řidič nejprve zvážil a odevzdal šrot z jednoho kontejneru, pak se vrátil pro druhý kontejner, který měl schován za jednou z budov závodu. Tento kontejner však již byl speciálně upraven. Měl dvojité dno vyplněné ocelí tak, že byl těžší o 7 tun. Po zvážení a vysypání šrotu z tohoto kontejneru však nezajel ihned znovu na váhu, ale opět ho vyměnil za lehčí, neupravený. S ním pak odjel na váhu. Tímto manévrem docílil toho, že při každém výkupu fiktivně zvýšil váhu odevzdaného šrotu o 7 tun a podvodně tak připravil vykupující firmu o 50 tisíc korun.
             Policisté muže na místě zadrželi a oba kontejnery uložili do svých skladů. Zadržený 28letý řidič byl obviněn z pokusu trestného činu podvodu. Muž se k činu doznal a přiznal, že podobným způsobem fiktivně navýšil váhu odevzdaného šrotu vícekrát. Na nápad ho měli přivést polští řidiči, kteří do tohoto podniku také vozí šrot. Ti měli údajně navyšovat váhu podobným způsobem.
                 Kriminalisté zjišťují, v kolika případech se zadržený muž z Prostějovska takovéhoto jednání dopustil. Zvažují také případnou trestní odpovědnost dalších osob, jelikož je zřejmé, že se tohoto trestného činu nemohl dopustit obviněný muž sám. Zadrženému muži hrozí až 3 roky vězení, právní kvalifikace se však může ještě zpřísnit.

Ivan Žurovec













 

Foto: PČR/ Ivan ŽurovecFoto: PČR Frýdek-Místek

 

vytisknout  e-mailem